четвер, 30 листопада 2023 р.

Звичаї нашого народу

 День Андрія Первозванного цього року християни відзначають уже за новим календарем. Раніше це свято мало дату 13 грудня, а після переходу на новоюліанський календар він змістився на 30 листопада.
Апостол Андрій вважається покровителем моряків та рибалок. Також йому молилися Опис : 🙏🏻за захист ті, чиї життя пов'язані з ризиком. За традицією потрібно накрити для сім'ї багатий стіл, але оскільки зараз триває Різдвяний піст, то страви мають бути пісними. У свято традиційно ходили в церкву. Дівчата, які мріють про заміжжя, цього дня моляться за щасливе сімейне життя, а також влаштовують ворожіння та забави, щоб дізнатися про своє майбутнє.
     У цей день відбувається частування різними смаколиками, зокрема, Калитою – обрядовим хлібом, який готували на Андрія. Збираючись разом, дівчата приносили борошно, родзинки, мак, замішували тісто та пекли особливий калач у формі сонця – калиту.
     Бібліотекарі Монастирищенської публічної бібліотеки долучаються до свята Калити, а також популяризують українську культуру, звичаї та традиції.  В цей день ми також презентуєм книжкову виставку «Звичаї українців», щоб згадати народні вірування і обряди в цей день, вшанувати рідні традиції, поспілкуватися, подарувати гарний настрій і занурити в чарівний староукраїнський пісенний фольклор та вірші.
З давніх літ була в пошані
На андріївські свята
І пахуча і рум`яна
Символ щастя – Калита!





Немає коментарів:

Дописати коментар