пʼятниця, 27 жовтня 2023 р.

Диво калинове – рідна наша мова

 Мова – це безцінний скарб народу, надбаний тисячоліттями. Як найдорожча спадщина, як заповіт поколінь, передається нащадкам любов до свого народу, до рідної мови.
Щороку Україна відзначає День української писемності і мови. Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

До Дня української писемності та мови в Монастирищенській публічній бібліотеці оформлено книжкову виставку-інсталяцію: «Дзвенить струмочком рідна мова», на якій зібрано твори, що висвітлюють тернистий шлях нашої мови впродовж століть та її основних світочів та сподвижників: Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки та багатьох інших письменників, поетів, громадських діячів.

Для ряду груп Монастирищенського професійного ліцею бібліотекарем книгозбірні спільно з викладачами української мови була проведена година рідної мови: «Українська мова – гордість і пошана. Я пишаюсь нею, бо вона державна», на якій був простежений шлях зародження та розвитку української писемності, життя та подвижницька праця творців кириличної абетки Кирила та Мефодія,  Нестора-літописця, українських мовотворців, які протягом сторіч вносили нове та розвивали українську літературну мову, а також окреслено роль і значення солов’їної для розвитку кожної особистості, виокремлення нації та формування патріота своєї країни. Переглянуто відеофільм про розвиток української писемності впродовж тисячолітньої історії.

Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей. Ми щиро віримо, що краса і сила української мови пригорне до себе серця мільйонів інших людей. Саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки.

Кожен, розмовляючи українською, наближає Перемогу! Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!




















Немає коментарів:

Дописати коментар