четвер, 28 вересня 2023 р.

День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Бабин Яр – одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою — євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, заручників, психічнохворих, «саботажників» і порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі "вищої раси", яка будувала свій "арійський мир". У 1941—1943 роках у Бабиному Яру розстріляно 621 члена ОУН, серед них і відому українську поетесу Олену Телігу разом із чоловіком.
До Дня пам’яті жертв Бабиного Яру в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано книжкову виставку-досьє «Біль Бабиного Яру», на якій зібрано документальні та художні твори про трагедію Бабиного Яру, Голокост під час Другої світової війни, його масштаб, мільйонні жертви та винуватці. 

          Година скорботи «І плакав світ…»  була проведена працівниками публічної бібліотеки для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею з метою інформування юнацтва про історичні події Другої світової війни, початок розстрілів в Бабиному Яру, вшанувати пам’ять численних жертв, з’ясувати як трагедія вплинула на повсякденне життя українців та активізацію національного руху, винесення уроків історії про злочини нацистів проти людяності та їх наслідки. Учасники заходу переглянули відео-презентацію про ті страшні події, ознайомились з книгами, представленими на тематичній книжковій виставці.

     Ми не в змозі змінити хід історії, але ми можемо і повинні не забувати про загиблих. Адже поки ми їх пам’ятаємо, доти вони живуть у наших серцях… Вічна пам'ять всім загиблим у Бабиному Яру, така трагедія не повинна  повторитись ніколи у майбутньому. 













Немає коментарів:

Дописати коментар