середа, 16 серпня 2023 р.

Юрій Іздрик

 

Сьогодні свій День народження відзначає Юрій Іздрик - один із найдивовижніших сучасних українських письменників. Прозаїк, есеїст, літератор, художник і музикант.
Народився Юрій Романович в м. Калуш на Івано-Франківщині. У 1984-му закінчив Львівський політехнічний інститут. Працював інженером.
У 1989 р. розпочалася історія легендарного журналу — "Четвер", який редагував разом із Юрієм Андруховичем. Кілька років митці працювали над журналом разом. Дружні стосунки Ю. Андрухович та Ю. Іздрик підтримують до сьогодні. 
Після літературного дебюту митець ненадовго перериває письменницьку творчість. Окрім редакції "Четверга", Іздрик починає активно займатися малярством (1990–1994). Про це свідчить участь у численних художніх виставках.
Постійне метання поміж музикою, візуальним мистецтвом і літературою, здається, вирішилося на користь останньої. Втім, це не заважає Іздрику, постійно наголошуючи на власному дилетанстві, записати два фортепіанні концерти, брати участь у міжнародних виставках, чи, скажімо, проілюструвати перевидану книгу Андруховича "Екзотичні птахи та рослини".
Про себе Іздрик найчастіше говорить так: "Я людина твердих, майже незламних принцепів, котрі постійно порушую".
Зараз живе і працює у Калуші. Автор повісті "Острів Крк" (1994), поетичної збірки "Станіслав і 11 його визволителів" (1996), романів "Воццек" (1996, 1997), "Подвійний Леон" (2000) і "АМтм" (2004), збірки есеїв "Флешка" (2007), "Таке" (2009), "Underwor(l)d" (2011),  низки повістей, оповідань, статей з культурології та літературознавства.
ПРОПОНУЄМО ПРОЧИТАТИ ДЕКІЛЬКА КНИГ ЮРІЯ ІЗДРИКА:

Іздрик, Юрій. Після прози  / Ю. Іздрик. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2018. – 232 с.  

«Після прози» – збірка поетичного доробку Юрія Іздрика. Знайдемо тут і «перехідні» до прози верлібри, й ритмізовані нариси, і традиційну римовану поезію.

Іздрик, Юрій Романович. Таке  / Ю. Р. Іздрик. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2010. – 272 с. 

Це насправді гарно написана книжка, яка складена з окремих оповідань. Іздрик, як завжди, неперевершений оратор. Тому переповісти його сюжети дуже важко. Блукаючи нетрями Іздрикової душі, не помічаєш бунтівної анархії слів та словосполучень. Іноді автор навіть збивається на білий вірш. Читати цікаво, як в справжньому постмодерновому творі притягують концепти і ідеї, які майстерно завуальовує автор.

Іздрик, Юрій Романович. АМтм  : [як досягти безсмертя в домашніх умовах] / Ю. Р. Іздрик. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2010. – 320 с.

AM™ — книга, яка пасуватиме не лише шанувальникам високочолого письма, а й ентузіастам хитромудрих сюжетних колізій. Із запропонованих Автором текстових пазлів кожен Читач зможе укласти власну Історію. AM™ — традиційний роман в новелах, а водночас — літературний ребус, друкований кубик-рубик, словесна гра, інтелектуальний ендшпіль і просто доміно.

 

Іздрик, Юрій Романович. Меланхолії  / Ю. Р. Іздрик ; іл. М. Савка. – Л. : Вид-во Старого Лева, 2019. – 312 с. 

«Меланхолії» – книжка Юрка Іздрика, яка пульсує живими емоціями. Це поезія, що не ховається в холодні слова й загадкові метафори, а ловить моменти життя та оголює його найпотаємніші сенси. Тут стільки любові, скільки може вмістити серце чоловіка, яке вміє відчувати біль і красу однаково гостро.

Іздрик, Юрко. Флешка-2GB  : [есеї] / Ю. Іздрик. – К. : Грані-Т, 2009. – 248 с.

Під цією майже чорною обкладинкою ховається збірка есеїв одного з найконцептуальніших письменників-модерністів сучасної української літератури. Тож якщо четвер для вас не лише один із семи днів тижня – ця книга саме для вас. Як зазначив Тарас Прохасько – «… це найпрозоріша книжка найточнішого Іздрика. Вона є підбіркою «Есею, шкіців та колажів Юрія Іздрика, вперше зібраних під однією обкладинкою» (сама обкладинка теж є бездоганним шкіцом і колажем того ж Іздрика)».

Чекаємо в бібліотеці.


Немає коментарів:

Дописати коментар