середа, 2 серпня 2023 р.

День багатий на сюрпризи

 Неочікувано приємно на адресу Монастирищенської публічної бібліотеки надійшов подарунок – посилка від нашого друга, мецената, відомого українського письменника і сценариста Андрія Кокотюхи. Яким же було наше здивування, що розпакувавши посилку, ми дістали журнал «Український тиждень» з портретом бійця Ігоря Карабіна, сержанта 93-ї ОМБр «Холодний Яр» з цитатою з вірша «Ми випрягли волів» нашого відомого земляка, дисидента, борця за незалежність України Анатолія Лупиноса: «Чекає бій. Все інше буде… після. Життя триває, точиться війна». Пророчі слова… І актуальні як ніколи.
А ще дві книги! Книга «Лара» – триквел до надзвичайно популярного серед наших читачів роману Марини Гримич «Клавка», події якого розгортаються на фоні аварії на ЧАЕС, яка як тло розкриває багато прихованих таємниць. Зокрема, де взялись в Сибіру етнічні німці, латиші та українці, а також, як вплинуло на життя молодих сучасників етнічна пам’ять про примусове виселення татар з Криму. Книга про біль, пам’ять та кохання.
А ще ми отримали рідкісне видання, справжній Скарб, гортаючи яке трусилися руки – книгу Вікторії Амеліної «Синдром листопаду» – молодої обдарованої письменниці, яку 1 липня 2023 року в Краматорську вбила російська ракета …. Ця людина більше нічого не напише, а її рідкісні видання цінуються і вивчаються сучасниками. Книга 2015 року, але якими пророчими звучать слова в передмові Юрія Іздрика: «…в сучасному глобалізованому світі немає і не може бути локальних конфліктів, локальних проблем, локальних воєн, локальних революцій усі ми – наче сусіди в тісній комунальній квартирі, і несправедливість, жорстокість чи біль у будь-якому регіоні хвилями проходять по всій планеті і відлунюють у кожному її куточку». Костя – пересічний українець, продукт нашого часу, х тих, хто вміє адаптуватися до швидких змін і не надто перейматися почуттями оточуючих. Забути найдорожче, вижити в дитбудинку й серед ділків 90-х, аби стати врешті-решт «нормальною людиною» з доброю роботою і крутим авто – ось шлях Кості, якщо не всієї країни. Що для нього Майдан? Разом з головним героєм ми переживемо далекі аварії, війни і революції, як свої власні, аби врешті побачити революцію в Києві і зробити свій вибір…
Зовсім скоро книги пройдуть бібліотечну обробку та будуть доступні на відділі обслуговування Монастирищенської публічної бібліотеки, де вас уже сьогодні чекають не менш цікаві та актуальні книги!






Немає коментарів:

Дописати коментар