середа, 26 липня 2023 р.

Галина Пагутяк: пізнати життя

 26 липня святкує своє 65-річчя Галина Пагутяк - сучасна українська письменниця, що пише твори в жанрах фентезі, наукової фантастики й готичного роману. Москалець Галина Василівна (псевдонім Пагутяк Галина) народилася в селі Залокоть, що на Львівщині, у сім’ї вчителів. Була дуже завзята і допитлива: завжди брала із бібліотеки книги, читала художні твори, самостійно вчила іноземні мови.
Перші книги Галина Пагутяк видала ще в часи Радянського Союзу. Була дуже наполеглива і завжди йшла проти волі видавців, не боялася при цьому критикувати радянські звичаї. Книга «Господар» (1986 р.), що друкувалася у київському видавництві «Радянський письменник», вийшла у світ з фантастичним і для сьогоднішньої України тиражем в 65 тисяч примірників.
Пишучи свої твори, нерідко відходила від загальноприйнятих канонів прози, через що навіть в незалежній Україні мала проблеми з видавцями. Більшість своїх книг видає у львівському видавництві «Піраміда» у серії «Приватна колекція».
Праці письменниці відзначені нагородами - Шевченківською премією, преміями «Портал», вона членкиня Національної Спілки письменників України. Галина Пагутяк живе та працює у Львові.
Монастирищенська публічна бібліотека пропонує ознайомитися з творчістю письменниці і пропонує книгу "Слуга з Добромиля", за яку в 2010 році письменниця удостоїлася Шевченківської премії в галузі літератури.
ГАЛИНА ПАГУТЯК "СЛУГА З ДОБРОМИЛЯ"
В окрузі старовинного галицького містечка Добромиль в часи середньовіччя у вдови, яку вважають відьмою, народжується син. «Байстрюк!» – зневажливо називають хлопчика односельці поміж себе, однак насправді він є дхампіром (сином мертвого опиря і відьми), істотою іншої раси з особливими магічними властивостями. Саме йому протягом 800 років в різні історичні епохи доведеться стати для добромильської землі опікуном і захисником.



Немає коментарів:

Дописати коментар