субота, 7 серпня 2021 р.

Дякуємо за Незалежність

   До 30-річчя Незалежності України бібліографом Монастирищенської публічної бібліотеки Галиною Тимошенко спільно з Миколою Гончарем на сторінці "МОНАСТИРИЩЕ про" в соціальній мережі Фейсбук запроваджено спецпроєкт "ДЯКУЄМО ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ", присвячений нашим землякам, які внесли вагомий внесок в становлення Незалежності України.   
      Одними з найвидатніших особистостей краю безсумнівно можна вважати мучеників віри, які боролись за самостійність та автокефальність Української Православної Церкви, наших земляків: Василя Липківського (1864— 1937), уродженця села Попудня та Миколу Борецького (19.12. 1879 – рік смерті невідомий), уродженця села Сарни.
     На початку ХХ століття одночасно з боротьбою за українську державність розпочався рух за автокефалію Української Православної Церкви. На чолі цього руху стояв Василь Липківський, який у 1921 році став першим Митрополитом Київським і всієї України в Українській Автокефальній Православній церкві. В 1927 році під тиском більшовицької влади змушений був відійти від посади. Ще 10 років прожив — усіма забутий, у злиднях, під постійним наглядом, із періодичними арештами. В 1937 році розстріляний за сфальсифікованими звинуваченнями. В селі Попудня на фасаді школи є меморіальна дошка Василю Липківському.
     Микола Борецький в 1927 році став наступником Василя Липківського на посаді митрополита УАПЦ. Але вже через три роки Церкву було розпущено. Миколу Борецького, ув'язнили і відправили на Соловки. Останні звістки про безпорадний стан Митрополита дійшли в 1935 р. Подальша його доля невідома. В селі Сарни на фасаді будівлі колишньої сільради є меморіальна дошка Миколі Борецькому. Схиляємо голови в шанобі перед пам’яттю двох мучеників віри...
      В Монастирищенській публічній бібліотеці є інформація, книги про життєвий шлях Василя Липківського та Миколу Борецького.








Немає коментарів:

Дописати коментар