пʼятниця, 6 серпня 2021 р.

Дякуємо за Незалежність

 До 30-річчя Незалежності України бібліографом Монастирищенської публічної бібліотеки Галиною Тимошенко спільно з Миколою Гончарем на сторінці "МОНАСТИРИЩЕ про" в соціальній мережі Фейсбук запроваджено спецпроєкт "ДЯКУЄМО ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ", присвячений нашим землякам, які внесли вагомий внесок в становлення Незалежності України.
    Цим дописом розпочинаємо серію публікацій про монастирищан-борців за нашу Незалежність.
       22 січня 1918 року в Києві було проголошено незалежність Української Народної Республіки (УНР), а вже через тиждень, 29 січня молодим хлопцям-студентам з Києва зі зброєю в руках прийшлось прийшлось протистояти чисельно більшому війську російсько-більшовицької армії. В історію ця подія ввійшла під назвою: "Бій під Крутами". Згідно історичних досліджень відомо, що в битві під Крутами брали участь і вихідці з Монастирищини. Це учень української гімназії ім. Кирило-Мефодіївського братства Петро Дяченко із родини монастирищанки О.Н. Горобець, який загинув в цьому бою. Ще один учасник бою – Яків Рябокінь-Рогоза-Розанів, який народився в 1885р. в Цибулеві. У бою під Крутами командував 3-ою сотнею 1-ої Української військової школи. Потім був старшиною 1-го Українського полку морської піхоти Армії УНР (з 1919), у 4-ій Київській дивізії (1920—1921). Учасник першого і другого Зимових походів, після яких ще два роки брав участь у партизанській боротьбі проти більшовиків. Помер в 1937р. в Варшаві, де і похований. Світла їм пам’ять та довічна слава!
      Детальнішу інформацію про них читайте в статті "Наші земляки - герої Крут" Катерини Бульби в газеті "Наша Монастирищина" від 16.02.2017, яка є в читальній залі Монастирищенської публічної бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар