четвер, 10 жовтня 2019 р.

Ми боремось за українську землю

  На 14 жовтня припадає одразу три величних свята ‒ День Козацтва, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника Вітчизни, яке українці почали святкувати з 2014 року.

Як відомо, в українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. На Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. У цей день козаки збирали Велику Раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами. Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці. Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.
Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу. У 20 столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія. Саме тому днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.
Унікальність історії нашого народу полягає в тому, що в козаччині виявлявся потяг до волі наших предків. І сьогодні багато хто з нас має козацькі прізвища, що ніби доводить причетність кожного до нашої спільної історії.
В 2014 році згідно з Указом Президента: «З метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і в підтримку ініціативи громадськості» цей день було оголошено і Днем захисника Вітчизни. 
До відзначення цього свята Монастирищенська центральна районна бібліотека підготувала і провела низку заходів. Книжкова виставка «Обличчя української історії» експонується в фойє бібліотеки. Відвідувачі мають можливість ознайомитись з історичними постатями України: визначними козацькими ватажками, гетьманами, вояками УПА, героями-атовцями, які захищали українську землю від ворогів. Прем’єра літератури «Історії героїв АТО: «Ми боремось за українську землю» та історична круїз «З глибин сторіч козацький клич»  відбулись для учнів професійного ліцею. На заходах була окреслена важлива роль, яку відіграло козацтво в історії України, презентовано книги присвячені цим діячам, розкрито їх прагнення, ідеї, почуття патріотизму. Відео-перегляд  художнього фільму  «Кіборги» було організовано  в Інтернет-центрі районної книгозбірні. Година-вшанування «Теплом сердець зігріємо пам’ять про захисників», який відбувся для учнів 8-Б класу школи-ліцею «Ерудит», на якій вшановували героїв-монастирищан, які загинули на сході країни. Для районної газети «Наша Монастирищина» була підготовлена стаття з оглядом нових видань на тему війни на Донбасі «Ми боремось за українську землю».
Проведені заходи покликані сприяти збереження пам’яті про звитягу предків та сучасників, які своїми звершеннями здобували й відстоювали українську свободу та незалежність, а також ознайомитись з  героями сьогодення, тих, які нині боронять наш суверенітет.











Немає коментарів:

Дописати коментар