четвер, 27 червня 2019 р.

Конституція України – основа розвитку законодавства


Боролись ми довго за волю, за право,
Щоб нині твій час, Україно, настав!
Живи та міцній, наша юна Державо,
У дружньому колі свобідних держав!
День Конституції України – це державне свято, одне з найголовніших і значущих для нашої країни. Українці все частіше називають себе спільнотою.  Що таке спільнота? Це люди об’єднані навколо ідеї, що розділяють спільні цінності.  Що таке Конституція? Це Основний Закон, який декларує цінності держави. В Монастирищенській центральній районній бібліотеці до Дня Конституції відбувся інформаційний діалог:  «Конституція України – основа розвитку законодавства»,
на якому обговорювались історія затвердження Конституції, шлях державотворення нашої країни, права і свободи громадян гарантовані конституцією тощо.
Це свято – не просто день нормативного акту, а значуща подія, коли було затверджено права і свободи громадян України. Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян. Це державне свято щорічно відзначається на честь ухвалення Конституції незалежної України. Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.
Серед основних пунктів в Конституції України зазначено такі:
·         Україна – це суверенна, демократична, правова держава, що використовує в своєму правлінні принцип народовладдя.
·         Народ в Україні є носієм суверенітету і головним джерелом влади.
·         Найвища соціальна цінність в Україні, яку має забезпечити держава – це людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека.
·         В Україні діє принцип верховенства права.
·         Україна – унітарна держава з цілісною і недоторканною територією.
·         Державною в Україні є українська мова.
·         Суб'єктом права власності на землю, надра, повітря, водні та інші природні ресурси на території країни є народ України. Кожен громадянин України має право користуватися природними об'єктами.
·         На території України заборонені будь-які збройні формування, які не передбачені законом, а також не допускається розміщення іноземних військових баз.
Ухвалення Конституції затвердило правові основи незалежної України у всіх сферах життя держави і людини, суверенітету та територіальної цілісності, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, а також сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Ми пишаємося нашою країною і з гордістю відзначаємо це державне свято!


Немає коментарів:

Дописати коментар