вівторок, 16 липня 2019 р.

Аби ми не забували, хто і звідки родом


Кожна епоха має своє покликання та своїх героїв. Маємо їх і ми, українці. Про Героїв Майдану, учасників неоголошеної війни з російським агресором та його посіпаками розповідає у своїх книгах журналістка, уродженка с.Княжа Криниця Валентина Розуменко.
16 липня в затишній читальній залі Монастирищенської центральної районної бібліотеки відбулася зустріч з письменницею, яка  презентувала другу свою книгу «Нескорені». На зустрічі були присутні бібліотечні працівники, вчителі, представники Монастирищенського РЦСССДМ, користувачі бібліотеки, представники ЗМІ, учасники літературного об’єднання «За покликом душі» керівник Катерина Бульба, мама Руслана Нищика, учасники АТО .

Валентина Розуменко постійно намагається бути на вістрі подій країни. Після поїздки до Непалу з групою відомих українських альпіністів подорожні нариси переросли в першу її книгу «Непал, або Подорож в Гімалаї». Наступну – «Майдан… Хто, якщо не я?» - було написано  під час буремних подій Революції Гідності 2013-2014 років; у ній зібрано 60 інтерв’ю з безпосередніми учасниками тих історичних перипетій. У грудні 2016 року побачила світ її чергова книга «Нескорені». «Той, що пройшов полон» - це розповідь про героя цієї книги – Романа Возного, жителя села Попудні. Під час війни був тричі поранений, двічі контужений, пережив жахи полону в підвалах служби безпеки бойовиків у Донецьку.
І ось знову друга книга «Нескорені». Валентина Розуменко розповіла про історію написання всіх своїх книг. Переповіла присутнім про жорстокі реалії і трагічні наслідки російської агресії, що спричинили кровопролитну війну, приклади жертовності і героїзму захисників України, які пройшли крізь пекельне горнило Дебальцевого, Іловайська, Донецького аеропорту, Степанівки, Світлодарської дуги та інших «гарячих» точок.
 На межі січня-лютого 2015 року до Монастирищенського району надійшло трагічне повідомлення про загибель 23-річного Руслана Нищика, жителя с.Аврамівки. Пам’ять про його мужність, честь, звитягу та непересічні людські якості назавжди залишиться в серцях рідних, близьких, земляків, бойових побратимів – усіх, хто знав, поважав та любив Руслана, справжнього патріота та героя рідної країни. Присутня на заході Євгенія Михайлівна Комар присвятила вірші «Полеглому сину», «Пам’яті загиблого героя», які ввійшли разом з розповіддю «Пробач матусю…» у книгу. Щиро, з сльозами на очах мама Руслана Нищика згадувала свого сина, його доброту і відданість Україні.
Хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглого Руслана Нищика, всіх хто віддав своє життя за вільну Україну.
Зустріч пройшла в теплій, щирій атмосфері. Валентина Олександрівна Розуменко повідала присутнім цікаві факти про героїв книги, а її чоловік – Тарас Здоровило про події на Майдані, активним учасником якого він був. Автор подарувала другу книгу «Нескорені» Монастирищенській центральній районній бібліотеці, районній бібліотеці для дітей, мамі Руслана - Галині Нищик, Євгенії Михайлівні Комар.  А також багато присутніх придбали книги за власні кошти з автографом письменниці.
Присутні щиро дякували Валентині Розуменко за цікаву розповідь, побажали творчих успіхів в написанні нових книг і до нової зустрічі. 




























Немає коментарів:

Дописати коментар