понеділок, 3 червня 2019 р.

Шкідливі звички: міраж чи дійсність?


31 травня – Всесвітній день без тютюну. Кожна освічена людина знає, що куріння викликає багато хвороб. Паління, вживання наркотиків і алкоголю назвали шкідливими звичками тому, що вони дуже небезпечні для здоров’я. Не секрет, що чимало підлітків хоча б раз пробували курити. Здавалося б, що тут такого: багато дорослих курять… але варто батькам знайти у кишені сина чи доньки пачку цигарок, і серйозної розмови не уникнути, адже батьки розуміють, що паління-дуже шкідлива звичка, а підлітки не сприймають її всерйоз, і даремно.
Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців-початківців паморочиться голова. Після «набуття досвіду» неприємні відчуття слабшають і згодом зникають, але негативний вплив тютюнового диму залишається. Тютюн убивця в організмі вітамінів. За даними англійської королівської спілки лікарів, кожна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 15 хвилин життя. У середньому ж курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6-8 років».
Одним із основних напрямків роботи ЦБС з молоддю є активна популяризація літератури  про здоровий спосіб життя, профілактику шкідливих звичок. На юнацькому абонементі Монастирищенської районної бібліотеки було організовано шок-виставку, біля якої проведено ряд профілактичних бесід з молоддю про шкідливість куріння та проведено бліц-опитування, на якому молоді пропонувалось відповісти на питання:
·         Як ви вважаєте, зазвичай з якої причини підлітки починають палити?
·         Чи може паління призвести до наркоманії? Поясніть свою думку.
·         Чому палити у підлітковому віці найбільш небезпечно?
·         Чому дівчатам особливо небезпечно палити?
·         Яке майбутнє чекає на суспільство, якщо молоде покоління призвичаїться до цигарок?
Формувати у молодих користувачів уявлення про те, що здоров'я значною мірою залежить від нас самих, пропагувати здоровий спосіб життя, викликати прагнення зберігати та зміцнювати здоров'я,  бажання підтримувати його традиції є важливим напрямком діяльності Монастирищенської ЦРБ.
Чимало зусиль докладають бібліотечні працівники для популяризації в молодіжному середовищі літератури, спрямованої на пропагування здорового способу життя, попередження і подолання наркоманії, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу. Ці заходи носять інформаційний, пізнавальний та дискусійний характер. Під час їх проведення молодь має можливість висловити свою думку, поставити запитання і отримати відповіді на них.



Немає коментарів:

Дописати коментар