пʼятниця, 26 квітня 2019 р.

Духовного причастя світлий шлях


   Довгоочікуваний день Воскресіння Христового є для нас невичерпним джерелом життя і радості. Український народ, споконвіку шанобливо з безмірною любов’ю готується до приходу весни, наповнюючи час Великого Посту та Пасхальний період особливою турботою про оновлення власної душі, а також окрасу родинної оселі, предметів побуту, святкового столу, різноманітних атрибутів, що супроводять і підкреслюють значущість Великодня. На порозі – Свято. Свято ясне, мов ризи священників, барвисте, мов вишиті рушники, яскраве, мов писанки, тепле, мов паски і радісне, як очі дітей.  Протягом тижня Монастирищенська районна бібліотека провела ряд народознавчих годин присвячені світлому Дню Воскресіння.
Для учнів 8-А класу школи-ліцею «Ерудит» (кл. керівник Алла Бегерська) було проведено народознавчу годину «Писанковий дивосвіт України».
Українська писанка має давню історію. Ще в древніх слов’ян її використовували в обрядах приходу весни. На теренах України традиція малювання писанок передавалась з покоління в покоління на протязі багатьох віків. Бібліотекар розповіла про історію писанки, про її значення в культурі України, про багатство та різноманіття технік писанкарства, яке поширене на всій території нашої країни. Існує кілька видів писанок. Вони бувають традиційні й нетрадиційні. Традиційні виготовляються зі справжніх курячих яєць. Нетрадиційні – дерев’яні писанки-мальованки, використовують винятково як сувенір. На традиційні писанки візерунки наносять різними технічними прийомами. У деяких районах поширена техніка крапання воском зі свічі на яйце. Щоб писанка вийшла багатобарвною, поступово на різних барвах закривають воском задуманий малюнок, зберігаючи послідовність кольорів від світлого до темного. Така писанка називається капанкою, крапанкою. Зафарбовування в один колір характерно для всієї України. Це – крашанки. В інших місцевостях побутує техніка шкрябання на фарбованих яйцях гострим предметом, вони називаються шкрябанками. Для учнів професійного ліцею  був проведений народознавчий екскурс «Джерела українських традицій», під час якого молодь дізналась про історію Великодня, що це свято означає для всіх християн світу, історію писанки, її обрядове значення, символіку кольору та орнаменту.  Виставка-інсталяція «Великодні мотиви», яка налаштовує на святковий настрій, пропонує увазі відвідувачів бібліотеки інформацію з історії виникнення писанок, українські традиції святкування, рецепти Великодніх страв, зокрема, випікання пасок, розфарбовування яєць, складання кошика до церкви тощо.
Тож нехай світле свято Воскресіння ввійде в кожну українську домівку, в кожне серце, наповнить світлими почуттям віри, надії і любові, дарує мир, щастя та добро,  хай  Господь береже наших воїнів-захисників і всіх тих, хто далеко від рідного порогу. Бажаємо всім радості, здоров’я, та благополуччя! Христос Воскрес! Воскресне Україна!








Немає коментарів:

Дописати коментар