пʼятниця, 26 квітня 2019 р.

Чорнобильська рана Землі



Чорнобиль… Слово це стало символом горя і страждання, втраченого здоров’я мільйонів людей, екологічної катастрофи, людської безвідповідальності та самовідданого подвигу. Минуло 33 роки від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

До Дня Чорнобильської трагедії в Монастирищенській центральній районній бібліотеці відкрито виставку-досьє «Чорна трагедія на мальовничій землі»,
на якій увазі відвідувачів представлено видання, у яких детально описуються події на ЧАЕС у день аварії, подвиг ліквідаторів-чорнобильців, гіркі наслідки катастрофи для України та світу, спроби їх подолання, питання енергетичної безпеки та можливості використання альтернативної енергетики. З метою виховування почуття поваги, відповідальності, пам’яті про трагічні сторінки історії України для ряду груп професійного ліцею було проведено  екологічний репортаж «Чорнобиль: без права на забуття». Учасники заходу згадували той трагічний квітневий день, коли стався вибух,  про подвиг ліквідаторів-чорнобильців, які ризикуючи собою першими прийняли на себе вогонь атомної катастрофи, про відповідальність кожної людини перед собою, своєю країною та світом. Адже, як знаємо з історії, людський фактор, помилка однієї людини може призвести до катастрофічних наслідків, які несуть загрозу всьому людству та навколишньому середовищу. Молодь мала можливість ознайомитись з літературою з даної тематики презентованою бібліотекарем.
Велике лихо спіткало нашу землю того далекого 1986 року. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Урятований світ – найкращий  пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про Ваш подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.






Немає коментарів:

Дописати коментар