середа, 6 лютого 2019 р.

Знайди своє покликання


В умовах реформування системи освіти в Україні особливої уваги набуває проблема, пов’язана з прагненням сучасної молоді знайти місце рівноправного партнера у суспільних процесах, які протікають швидко і вимагають від них одночасно високого рівня загальної підготовки й ґрунтовних знань в обраній сфері професійної діяльності.
      Вибір професії… Яким величезним змістом наповнено, здавалося б, звичне словосполучення, скільки в ньому сховано емоцій, тривог, чекань, проблем! Адже це не просто вдало чи невдало прийняте в юності вирішення, а найчастіше доля, активне, творче, радісне чи пасивне життя, байдуже існування, нарешті, це один з найважливіших складових умов людського щастя, свідомість своєї необхідності людям. Вірний вибір професійного майбутнього для молодої людини є основою її становлення в суспільстві, одним із головних рішень в житті. Монастирищенська центральна районна бібліотека
як соціальний інститут, котрий вирішує завдання інформування, освіти, виховання своїх користувачів, бере активну участь в профорієнтаційній роботі юнацтва та молоді. Зокрема, для учнів 11-Б та 11-В класів школи-ліцею «Ерудит» було проведено проф-панораму «Знайди своє покликання», яка мала на меті повне і всебічне знайомство підростаючого покоління зі світом професій, з правилами вибору професії, з соціально-економічними, психологічними і медико-фізіологічними аспектами професії, що є важливою передумовою для вироблення готовності до професійного вибору. На зустрічах молодь знайомили з ринком праці, з найбільш затребуваними професіями; з переліком навчальних закладів, умовами вступу до них, професійне самовизначення в умовах свободи вибору сфери діяльності відповідно до своїх можливостей, здібностей та з урахуванням вимог сьогодення. Молодь націлювали на те, що успіх в житті чекає на тих, хто живе під гаслом «Освіта через усе життя», постійно підвищуючи кваліфікацію, освоюючи суміжні спеціальності, вивчаючи нове в своїй професії, докладаючи максимум зусиль, щоб отримати гідний  результат. Помилка молодої людини, яка вибирає «ким стати», може і полягати в тому, що освоївши модну професію, але не знайшовши себе в ній, якщо ця професія не відповідатиме ані її схильностям, ані здібностям, вона не побачить результати своєї праці і не відчуватиме себе корисною. Василь Сухомлинський казав: «Дати людині щастя улюбленої праці – означає допомогти їй знайти серед безлічі доріг ту, на якій найяскравіше розкриваються індивідуальні творчі сили і здібності її особистості».



Немає коментарів:

Дописати коментар