четвер, 21 лютого 2019 р.

Мова – інтелектуальний портрет народу, його душа


Чудова - українська мова!
Не загинула вона у течії віків.
Мова солов’їна, мова колискова
Рідного народу і моїх батьків.
21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кілька тисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.
До Міжнародного дня  рідної мови Монастирищенською центральною районною бібліотекою було проведено мовознавчу палітру «О слово рідне, українське слово!»
для учнів 7-9 класів Летичівської школи. Учасники заходу  дізнались, історію започаткування цього свята в Україні, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин Президентом у 2002 р. було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”. Українська мова своїм корінням, за твердженням істориків, сягає глибини не менше семи тисячоліть. Проєвропейський санскрит містить більше 1000 нинішніх українських кореневих слів. Жодна з європейських мов (окрім литовської) так близько не стоїть  до своїх витоків. Видатний лінгвіст кінця ХІХ-го століття, польський вчений Михайло Крелуцький зазначив наступне: „Займаючись довгий час порівнянням арійських мов, я дійшов висновку, що українська мова не тільки старша всіх слов‘янських, не виключаючи так званої старослов‘янської, але й санскриту, грецької, латини та інших арійських мов».
Також історичні  дослідження останніх десятиліть такої пам‘ятки, як Кам‘яна Могила під Мелітополем, дають нам свідчення, що це древнє святилище містить багато писемних зразків ще до шумерського періоду. Нам є чим пишатись, що берегти та розвивати.

              Мовознавчий тренінг «У мові рідній – і минуле, й майбуття, у ній народу суть, його життя» був підготовлений та проведений для учнів 8-А класу ліцею «Ерудит». Українська мова – це скарбниця духовної і культурної спадщини українського народу. У різноманітних формах існування української мови (старовинні усні перекази і літописи, народні пісні і думи, казки і міфи, поетичні і прозові твори тощо) зберігається історична пам'ять та досвід нації, її світоглядні і моральні цінності, віддзеркалюються національні традиції і звичаї, тобто ознаки, що притаманні саме цій спільноті і тому є унікальними складовими національної ідентичності. Це  найдорожчий  скарб,  переданий  українцям  сотнями  й сотнями  попередніх  поколінь,  виплеканий  у  давньому переказі, у народній пісні, у влучній приказці. Як знають і розуміють українську мову мали нагоду пересвідчитись учасники заходу.
На юнацькому абонементі функціонує книжкова виставка «Мова – код нації». Мова є  найголовнішою ознакою народу,  що  дає  йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає  свідомість,  творить  людину,  культуру,  історію. Український  народ  має  давню  історію,  він  витворив оригінальну й неповторну культуру, відому всьому світові.  А найголовнішою  його  ознакою,  що  дає  йому право називатися нацією, є мова – його  найбільша духовна цінність, його суть, основа його буття. Тож всіх, кому небайдужа доля української мови, хто хоче вдосконалювати та покращувати свою мову запрошуємо до районної книгозбірні.












Немає коментарів:

Дописати коментар