пʼятниця, 15 лютого 2019 р.

Афганістан мій біль, моя пекуча рана…


Розпорядженням Уряду затверджено план заходів з підготовки та відзначення у 2019 році Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Прийняття зазначених рішень має на меті сприяти вшануванню на державному рівні ветеранів війни, учасників бойових дій на території інших держав і увічненню пам’яті загиблих. Ця пам’ятна дата приурочена до 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.
 Виконуючи розпорядження Уряду «Про заходи з підготовки та відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав» Монастирищенською центральною районною бібліотекою було підготовлено та проведено ряд заходів.
Для відвідувачів книгозбірні функціонувала книжкова виставка-інсталяція «Крізь пекло афганської війни», на якій були зібрані матеріали присвячені війні в Афганістані, її учасникам, полеглим землякам тощо. Бібліотекарі районної книгозбірні взяли участь у відкритому виховному заході «Афганістан – це рана, що не перестає боліти», що відбувся в актовій залі професійного ліцею, на якому був проведений бібліографічний  огляд книг «Далеке відлуння Афганістану». Для учнів 11-х класів школи-ліцею «Ерудит» спільно з вчителем історії Сергієм Сачуком було проведено цикл годин історичної правди «Афганістан мій біль, моя пекуча рана». В спеціалізованій школі №5 для учнів 9-А класу (класний керівник Світлана Бакіцька) відбулась година пам’яті  «Афганістан у пам’яті народній». На проведених заходах молодь знайомили з причинами та наслідками війни в Афганістані(1979-1989), про ціну, яку заплатила Україна своїми синами за імперські амбіції Кремля та яка стала однією з вагомих причин його краху,  вшановували світлу пам’ять загиблих воїнів-земляків Віктора Корченюка з Цибулева та Григорія Кшемінського з Терлиці, всіх, хто змушений був виконувати свій військовий обов’язок на чужій землі. Молоді презентувались книги О.Лаврик та Л.Прудиуса «Присягу виконали з честю» воїнів-монастирищан, В.Іванини «Журавлі з отчого краю» про нашого земляка, Почесного громадянина міста і району, голову Української спілки ветеранів Афганістану генерал-майора Сергія Червонописького, молодого талановитого поета Олександра Стовбу, чий талант було безжально обірвано в Афганістані та багатьох інших, хто поклав своє життя на пекельній афганській землі.
На сьогодні в Україні налічується близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. Мало хто з них сподівався, що за 25-ть років життя на Батьківщині обернеться гіршим страхіттям, і доведеться на власній землі воювати з недобитками імперії. Багато воїнів-інтернаціоналістів сьогодні в строю – вони передають свій безцінний бойовий досвід воїнам української армії, зі зброєю в руках захищають на сході країни незалежність свого народу. Крім афганців в цей день вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. На даний час в Україні налічується 330 тисяч ветеранів радянських війн, включно з Афганістаном, та 37 тисяч військових, що виконували миротворчі місії після 1992 року. В період незалежності в миротворчих операціях за межами України загинуло 49 військових. З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від азійських загарбників, багато з них, на жаль, загинуло. Всього в цей скорботний день Україна вшановує своїх синів, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу. ВІЧНА ЇМ ПАМ’ЯТЬ!











Немає коментарів:

Дописати коментар