середа, 24 січня 2018 р.

Трагічні сторінки Голокосту

Згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, 27 січня — щорічна дата вшанування Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. Саме 27 січня 1945 року визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. За час існування цього концтабору у ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйона людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 мільйонами дорослих, стали 1,5 мільйона дітей.
«Голокост, що призвів до винищення однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», - йдеться у резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Уперше Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначили в усьому світі у 2006 році. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 року «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру», на державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту у 2012 році.
З метою ознайомлення юнацтва та молоді з трагічними сторінками історії та з нагоди відзначення  Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту працівниками районної бібліотеки було проведено альманах пам’яті «Трагічні сторінки Голокосту» для учнів 11-А класу МНВК «Ерудит». На заході бібліотекар зачитала опубліковані в періодичних виданнях свідчення очевидців, назвала історичні факти, які увійшли в історію Голокосту як трагедія ХХ століття, познайомила слухачів з книгою «Вечная боль души» нашого земляка Михайла Камінського, чиє дитинство трагічно закінчилось під час окупації нацистами Монастирищини. Гітлерівці розстріляли всю його сім’ю в Поперечному Яру, лише йому та братові вдалося дивом врятуватись з тернистих пазурів смерті.
Година скорботи «Україна пам’ятає…» була проведена для учнів груп  340 та 341 професійного ліцею. Учасникам заходу було презентовано книгу Олега Крупи «Не позабути розповісти», яка містить спогади його мами – уродженки  с.Вільшана Городищенського району Сари Крупи, чиї дитинство і юність припали на жорстокий час сталінського режиму та гітлерівської окупації. Спогади цієї жінки – це нагадування сучасником про найтрагічніші роки минулого століття, які для всіх повинні стати уроком, події, які ніколи більше не повинні повторитись. Молодь висловлювала власну думку щодо Голокосту, хлопці та дівчата ділились враженнями про події та глибоко співчували жертвам. На заходах  вшанували пам’ять всіх невинно розстріляних, закатованих, задушених у газових камерах, виснажених голодом і примусовою працею жертв тоталітаризму та нетерпимості.

Книжкова виставка «Голокост: хронологія знищення», на якій представлені документальні свідчення, книги, матеріали функціонує на юнацькому абонементі районної бібліотеки. Події та жахіття тих років повинні знати і пам’ятати сучасники.






Немає коментарів:

Дописати коментар