понеділок, 29 січня 2018 р.

Миттєвості безсмертя

Супроти хижої навали,
Супроти смерті – в стужу й сніг –
Ось тут вони, ось тут стояли,
І всього жменька – триста їх…
До 100-річчя вшанування пам'яті юнаків, які трагічно загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року, працівниками районної бібліотеки спільно з вчителем історії МНВК «Ерудит» Сергієм Миколайовичем Сачуком та педагогом-організатором Анною Анатоліївною Тонюк було підготовлено та проведено годину-вшанування «Героїчна сторінка минулого» для учнів 11-А класу цього навчального закладу.
На заході слухачів познайомили з досі маловідомими фактами бою під Крутами, її учасниками, зазначивши, що в ній брали участь і вихідці з Монастирища – цибулівчанин Яків  Рябокінь-Рогоза-Розанів, який в бою під Крутами командував 3-ю сотнею школи та Петро Дяченко, учень української гімназії ім.Кирило-Мефодіївського братства, який поклав своє молоде життя на полі бою.  Під час заходу звучали вірші Павла Тичини «Пам’яті тридцяти», Герася Соколенка «Балада про триста мечів» та Павла Шкраб’юка «Бій під Крутами», які нікого не залишили байдужими. Захід супроводжувався книжковою виставкою «Миттєвості безсмертя».
Вже сто років ця подія, цей жертовний вчинок молодих захисників України бентежить національну пам'ять, не сходячи з вуст кількох поколінь  істориків, дослідників, поетів. Подвиг молодих крутянців надихав не одне покоління патріотів на захист своєї країни. І сьогодні ми знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв.

«Пам’ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої – це ті найкращі, яких ми втрачаємо. Тих, хто поповнили український національний пантеон сьогодні, напевно, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Але ми не знаємо/не пам'ятаємо їх, тому прагнемо нових, вважаючи, ніби їх бракує. Їх не бракує в нашій історії, крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за новопроголошену Українську державу»,- Володимир В’ятрович.






Немає коментарів:

Дописати коментар