пʼятниця, 21 жовтня 2022 р.

Нескорений гетьман – творець першої у світі Конституції

 21 жовтня виповнюється 350 років від дня народження Пилипа Орлика (1672 – 1742) – політичного, державного і військового діяча, Генерального писаря, Гетьмана Війська Запорізького у вигнанні, поета та публіциста. Як справжній патріот України та високоосвічена людина П.Орлик робив відчайдушні спроби вирішити долю України як самостійної держави. В акті «Договорів і постанов», що згодом дістав назву «Конституція Пилипа Орлика», проводив ідею повної незалежності України, визначав її кордони, права всіх верств населення. Ім’я П.Орлика стоїть поряд із найвидатнішими українцями, які відіграли визначну роль в суспільно-політичному житті України.
   З метою виховання патріотизму та любові до рідної землі, ознайомлення підростаючого покоління з історією України, гідного вшанування козацтва як виразника дум і прагнень українського народу, популяризації його визначних діячів та на виконання Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 рр. бібліотекарем юнацького абонементу Монастирищенської публічної бібліотеки Юлією Стецюк для здобувачів освіти Монастирищенського професійного ліцею був проведений історичний екскурс «За землю, за волю, за козацьку долю!». На зустрічі молодь ознайомили з біографіями найвідоміших козацьких ватажків, спинившись зокрема, на постатях  Пилипа Орлика,  Івана Мазепи, їх політичній діяльності та культурній спадщині, а також окреслено звитяжну боротьбу всього козацтва як виразника дум і прагнень українського народу про свободу та незалежність. Була проведена презентація художньої літератури присвячена цій тематиці. Розповідь бібліотекаря викликала жваве обговорення серед юнаків, які розповідали про відомих їм козаків, про історію своїх сіл, більшість з яких були засновані як козацькі поселення.
Гетьман Пилип Орлик – один із найбільших патріотів України. До останньої хвилини життя він не полишав надії ініціювати в Україні визвольний рух. У 1741р. в одному зі своїх останніх листів до сина він писав: «Ніколи не перестану шукати всіх легальних засобів, щоб заявити мої права й права моєї нації на Україну». Ці слова й понині звучать заповітом для всіх українців – ми маємо бути незламними в боротьбі за свободу та незалежність нашої країни!










Немає коментарів:

Дописати коментар