пʼятниця, 28 серпня 2020 р.

Вогонь війни у пам’яті навічно…

Пам’ятайте про тих,
 Що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих,
Що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих,
 Що згоріли, як зорі,
Такі чисті і чесні,
Як повітря прозоре…
29 серпня відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день обрано невипадково, бо саме в цей день у 2014 році, в ході Іловайської операції проявився масовий героїзм добровольців і військових та загинула найбільша кількість українських воїнів. 
З метою вшанування пам’яті всіх героїв-патріотів, які відали життя за свою країну, інформування населення про їх подвиг, в читальній залі Монастирищенської центральної районної бібліотеки відкрито книжкову виставку  «Сила нескорених»,
на якій зібрано видання, що ілюструють війну на сході України. Книги розповідають про героїв-захисників нашої Батьківщини, про суворі будні війни, про біль втрат і віру в перемогу добра і справедливості.
Районною бібліотекою підготовлено бібліографічні покажчики присвячені воїнам, які віддали своє життя під час військових дій на Сході України та тим, які пройшли пекло війни – поранені, контужені, хворі вони відійшли у вічність на мирній території: «Невиплакані сльози України: монастирищани, які загинули в АТО» (Випуск 1) та «Невиплакані сльози України: Не серед нас, та разом з нами» (Випуск 2). Випуски містять біографічні відомості про 16 монастирищенських воїнів-захисників.
Огляд окремих видань:
Роман Зіненко. Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії (в 2-х частинах)
Роман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Він не тільки вижив, але й написав одну з перших книжок про війну на Сході України — «Іловайський щоденник», що вийшла у видавництві «Фоліо» українською та російською мовами. Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах, отримала широкий відгук у читачів, насамперед у тих, хто виходив з-під Іловайська кривавим «зеленим коридором». Нова книга Романа Зіненка є результатом ретельного дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б», учасників Іловайської трагедії. Окрім того, автору довелося переглянути, перевірити й хронологічно розібрати сотні публікацій, відео- і фотоматеріалів, що стосуються боїв під Іловайськом. Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів до сьогодні не була відома українському суспільству. І хоча автор подає найбільш повну і реальну картину бойових дій під Іловайськом, залишається ще дуже багато питань, на які свого часу обов’язково будуть отримані відповіді.
Владислав Якушев. Карателі
Роман «Карателі» уже назвали одним із найрезонансніших творів сучасної української
літератури, присвячених подіям війни на Донбасі. У презентованій книзі змальовуються події 2015-2016 років, що відбувались на ділянках фронту, яку захищала 14-та окрема механізована бригада. У цій бригаді автор у 2015-2016 рр. служив на посаді керівника прес-служби. Перша презентація книги відбулась у місті Мар'їнка Донецької області.
          Автор під час війни не мав часу щось записувати, тому він робив тільки епіграфи, які потім йому допомогли відтворити спогади про події, які відбувалися на фронті. Книгу Владислав Якушев писав цілий рік в одному селі, де перебував у повній самотності. «Це художня книжка на основі реальних подій. Після чергового бою один друг сказав: от воюємо, а ніхто про нас не згадає, буде сухий звіт штабу скільки обстрілів сталося. Тоді всі посміялися, а у мене з'явився задум написати про ті події, про людей, які стоять на передовій», - зазначив Владислав Якушев.
        Карателі – ярлик, що російська пропаганда упродовж років намагається навісити українським солдатам, які захищають свою землю. Книга «Карателі» - це 218 маленьких історій на 679 сторінках про звичайних людей, які взяли в руки зброю і пішли захищати свій дім, свою державу. Опинившись на фронті, вони з вчителів та слюсарів, програмістів та офіціантів перетворюються на воїнів, перед якими пасують елітні війська РФ. У вогні війни вони міцніють, але не втрачають людяності. Це світла книжка про війну, насичена доброю життєвою енергією.
        У передмові до твору, автор пише : «Я не буду писати про війну. Війна у всі часи однакова - смерть, кров, бруд. Я писатиму про людей на війні. Вони сильні і слабкі, мужні і не дуже, порядні і підлі. Люди... Я змінив дещо. На фронті траплялися розмаїті трапунки - і кумедні, і трагічні. Бувало, що людина виглядала смішною або демонструвала себе не з найкращої сторони. У таких випадках я не буду називати справжніх імен та позивних. Як би там не було, всі, про кого я пишу, мали сміливість піти до армії і стати на захист України, і вже за це вони заслужили на повагу суспільства».
Маргарита Довгань. Шпитальні нотатки. Лютий 2015р. - березень 2018р.
Видання вміщує героїчні історії учасників АТО. Їх записала журналіст-шістдесятник і культурний діяч Маргарита Довгань, упродовж лютого 2015 р. – березня 2018 р. відвідуючи воїнів у Київському військовому шпиталі. Книжка знайомить з нашими захисниками і є документом української історії. Це крик-протест проти безуму війни, свідчення дивовижної витримки українського народу, яка дає можливість щоразу відроджуватися, знов і знов укріплюватися духом і плоттю в ім’я життя. 
Василь Шкляр. Чорне сонце
Російсько-українська війна — очима бійця полку «Азов»! Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю. До видання ввійшли твори: «Чорне Сонце», «Танець під чортову дудку», «Крук — птаха нетутешня», «Останній шанс Захара Скоробагатька», «Високі гори у Ялті», «Цілком таємні історії».
Запрошуємо жителів міста та району ознайомитись з книгами та матеріалами виставки в Монастирищенській районній бібліотеці.






Немає коментарів:

Дописати коментар