пʼятниця, 17 травня 2019 р.

Оголосили цей народ ворожим…


18 травня, у день, коли 1944 року з Криму до Середньої Азії був відправлений перший ешелон кримських татар, греків, болгар, німців та інших народів, відзначається День пам'яті жертв депортації народів Криму. Вивчення й осмислення етнополітичних процесів в Криму, зокрема кримськотатарського питання, останнім часом привертають увагу мас-медіа, українських та зарубіжних учених. У 1944-му році за 2,5 дні з півострова силоміць вивезли близько 200 тисяч кримських татар. Внаслідок депортації загинули, за різними даними, від 15 до 46% переселених кримчан.
Повернутися на батьківщину радянська влада формально дозволила лише у 1974 році. В Українській РСР історія кримськотатарського народу, особливо другої половини ХХ ст., належно не висвітлювалася. Радянська пропаганда наполегливо переконувала співвітчизників та іноземців у зраді кримських татар, доцільності й "справедливості" суворого покарання всього кримськотатарського народу. З крахом радянської тоталітарної системи та проголошенням незалежності України для істориків, політологів, етнологів відкрилися перспективи для об’єктивного вивчення кримськотатарського питання. Масове повернення на півострів розпочалося лише наприкінці 1989-го. Лише в 2015 році Верховна рада України офіційно визнала депортацію геноцидом кримськотатарського народу.
Упродовж 90-х років побачили світ книги і сотні статей, присвячених різним аспектам історичного, соціально-економічного, національно-культурного, духовного розвитку кримських татар. Написані на основі архівних матеріалів радянських спецслужб, вони подають докладну інформацію про сценарій та фактологічний перебіг операції по виселенню татар з Криму в травні 1944 року, висвітлюють настрої в середовищі кримських татар в умовах депортації, дають уявлення про зародження, етапи та характер діяльності кримськотатарського національного руху за повернення в Крим у другій половині 1940-х – 1980-х років, публікують знайдені у фондах колишніх радянських спецслужб документи персонального характеру (листи, звернення кримських татар до представників влади, програмні документи кримськотатарського національного руху).
До 75-річчя  пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Монастирищенській центральній районній бібліотеці організовано книжкову виставку-досьє «Оголосили цей народ ворожим…» та проведено презентацію книги «Незламний. Мустафа  Джемілєв». Проведені заходи були спрямовані на виховання поваги до нашої історії, утвердження загальнолюдських цінностей, толерантності, розуміння важливості цього пам’ятного дня. Молодь активно обговорювала цю тему, щиро переймалася трагізмом тих подій, чітко аргументовано і одностайно займали позицію засудження цього злочину радянської влади, висловлювали надію і сподівання  про категоричне недопущення повторення таких кривавих злочинів у майбутній українській історії.
В цей день ми низько схиляємо голови в скорботі разом з усім кримськотатарським народом…




Немає коментарів:

Дописати коментар