середа, 8 травня 2019 р.

Їх пам’ять повік не зів’яне


…І живуть у пам’яті народу
його вірні дочки і сини,
ті, що не вернулися з походів
грізної, великої війни.

                        В.Симоненко
8–9 травня Україна вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. З метою окреслити непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увіковічити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки Монастирищенською центральною районною бібліотекою було підготовлено та проведено ряд заходів. В фойє книгозбірні експонується книжково-ілюстративна виставка «Священна пам’ять перемоги»,
на якій зібрано матеріали, документи, художні книги, що висвітлюють трагічні події тих далеких років. Працівниками бібліотеки для учнів 9-Б класу спеціалізованої школи № 5 було проведено годину скорботи: «Мрію, щоб світ був з війною не знайомий». Перед присутніми було розкрито трагедію війни через долі та звитяги чоловіків і жінок – уродженців різних куточків України та світу, які воювали у регулярних арміях або були партизанами, служили у допоміжних формуваннях або на передовій, пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі. Для учнів 8-А класу ліцею «Ерудит» була проведена година історичної правди «Книга пам’яті мого роду». Важливо, щоб підростаюче покоління знали і пам’ятали, яку ціну заплатила Україна за мир, що українці, перебуваючи в лавах різних армій пліч-о-пліч з іншими народами воювали проти нацизму та дістали високі відзнаки країн, у лавах яких вони служили. Від Війна розпочалася для України 1 вересня 1939 року, нападом нацистської Німеччини на Польщу і бомбардуванням Львова та інших міст, 120 тисяч українців брали участь у двобої з вермахтом у складі Війська Польського. Сотні тисяч українців взяли участь у вторгненні на територію Другої Речі Посполитої у складі Червоної Армії, в запеклих битвах у Фінляндії та в захопленні Бессарабії і Північної Буковини.
 В цей день ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув, а прийдешнім поколінням бажаємо миру – того, за що боролися наші діди, миру всій нашій багатостраждальній Україні! 








Немає коментарів:

Дописати коментар