пʼятниця, 22 грудня 2017 р.

Той, що пробудив кам’яну державу

Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи,
 щоб не довелося гірко любити її, втративши.
Настав час великого вибору: або єдність і перемога
 та шлях до світла, або поразка,
 ганьба і знову довга дорога до волі.
В.Чорновіл
24 грудня минає 80 років від дня народження видатної особистості новітньої історії України, незламного борця за її незалежність, Героя України, славного сина Черкаської землі В’ячеслава Чорновола.

Розпорядженням голови Черкаської обласної державної адміністрації 2017 рік оголошено роком В’ячеслава Чорновола. Цим підтверджено шану і любов черкащан до свого земляка. Утім шанують його не лише на Черкащині, а й в усій Україні та за її межами. Адже він був провідником українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-90-х років, зміг об’єднати зусилля державників і прагнення нації до творення власної держави. Цей видатний політик був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України та Акта проголошення незалежності України.
Проілюструвати життєвий шлях видатного українця, його внесок у розбудову незалежної України, ознайомити з подвижницькою і самовідданою працею духовного провісника нації, плекати високі почуття патріотизму, поваги до національної історії мали за мету працівники районної бібліотеки Галина Тимошенко та Юлія Стецюк, які підготували і провели для учнів 11-А класу (кл. кер. А.В.Бегерська) МНВК школи – ліцею «Ерудит» альманах пам’яті «Той, що пробудив кам’яну державу». Старшокласники дізнались про маловідомі факти з біографії В’ячеслава Чорновола, його тернистий шлях, який доводилось долати, щоб зробити нашу країну самостійною, незалежною, вільною.Мордовські заслання не зламали борця, а загартували дух, зміцнили характер, утвердили переконання та цілі. КГБісти називали Чорновола «Невгамовним» за організації акцій протестів, голодувань за статус політв’язня. Отримавши свободу, він здобував волю для своєї країни. Лідер Народного Руху України невтомно працював у Верховній Раді: кров’ю і потом домагався визнання національної символіки,  проголошення Декларації про держаний суверенітет, довгоочікуваного Акту Незалежності України, активно боровся за демократію, намагався впровадити дієві реформи.
25 березня 1999 року в результаті автомобільної аварії за нез'ясованих обставин на шосе під Борисполем В’ячеслав Чорновіл загинув. Це була величезна втрата для України. Частина суспільства досі переконана, що його смерть була невипадкова. Мільйони українців з великою скорботою провели в останню путь великого поборника правди, захисника честі й віри, мови і культури, правозахисника і дисидента В.Чорновола. У 2000 році йому було присвоєно звання Героя України. Він виконав свою клятву: був вірний Україні до останніх хвилин свого життя.

Життя цієї великої людини світить зорею для кожного українця. Ми повинні пам’ятати про свої національні обов’язки, усвідомлювати, що існування Української держави неможливе без подальшої боротьби, бути патріотами України завжди і всюди, такими як був В’ячеслав Чорновіл.



Немає коментарів:

Дописати коментар