середа, 15 липня 2020 р.

Дорогою до мрії

…історії ж бо пишуть на столі.
Ми ж пишем кров’ю на своїй землі,
Ми ж пишем плугом, шаблею, мечем,
Піснями і невільницьким плачем,
Могилами у полі без імен,
Дорогою до Києва з Лубен…
                                               Ліна Костенко
         30 літ тому, 16 липня 1990 року, Верховна Рада ухвалила Декларацію про державний Суверенітет України. Цим Актом український народ через 70 років, після доби Української Народної Республіки та визвольної боротьби 1940-1950 років знову на повен голос заявив про своє прагнення до державної незалежності.
Зважаючи на волю українського народу та його одвічні прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний Суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада постановила: вважати 16 липня Днем проголошення Незалежності України і щорічно відзначати його як державне свято: - гласила ухвалена цього самого дня Постанова Верховної Ради України «Про День проголошення Незалежності України». Народна Рада в кількості 124 депутатів під керівництвом академіка Ігоря Юхновського стала ініціатором ухвалення Декларації. Але, оскільки абсолютну більшість Верховної Ради становили комуністи (239) чоловік, Декларації не було надано статусу конституційного акта. Декларація проголошувала економічну, культурну, міжнародну самостійність Української РСР. Цей документ мав на меті перебрати владу від столиці імперії до Києва. Саме боротьба за реалізацію положень Декларації за власну державу нарешті привела до прийняття Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.
         Монастирищани пишаються своїм земляком, борцем за волю України – Анатолієм Лупиносом. 22 травня 1971 року, в Києві, біля пам’ятника Шевченку, прочитав свій вірш «Я бачив, як безчестили матір» про долю України. Понад 20 років тюрм і психушок, нерви і паління підірвали здоров’я Анатолія Лупиноса. Він відійшов у вічність у 62 роки 5 лютого 2000 року.
         Користувачі Монастирищенської центральної районної бібліотеки мають можливість познайомитися з книгами про В.Чорновола, Л.Лук’яненка, С.Хмару, В.Стуса та інших, представлених на книжковій виставці: «І доля, і вибір наш – Незалежність!».
Вишита колоссям і калиною,
Вигойдана співом солов’я.
Звешся величаво - УКРАЇНОЮ,
Земле, загартована моя!

        Вітаємо Вас з Днем прийняття Декларації «Про Державний Суверенітет України» здоров’я, добробуту, мирного неба Вам!

Немає коментарів:

Дописати коментар