понеділок, 6 липня 2020 р.

Наше Купайло з верби…

В повітрі пахне травами і медом,
Хтось череду зірниць порозганяв.
Вхопивши срібну нитку Андромеди,
Купальська ніч спускається на став.
У колі річних свят Купайло є одним із найголовніших і відзначається урочисто і пишно. Свято припадає на найкоротшу ніч, протягом року, з 6 на 7 липня. У цей час закінчується ягода в лісі, буяє земля, розквітають найкращі, найніжніші квіти, всіляке зілля набуває чарівних лікувальних та цілющих властивостей. Вода в цю пору лагідна і тепла, можна в ній купатися, очищуватися від усього злого і лихого, а вода і вогонь, як могутні святителі і чистителі життя – благословляють і охороняють від впливу злих сил.
За народними повір’ями, в цей день «сонце сходить, грає», а опівночі вогнистим цвітом розквітає папороть, віщуючи тому, хто здобуде його скарби, багатство, статок і здоров’я.
В Купальську духмяну теплу ніч збирались дівчата на свою потаємину – вінкоплетіння. Кожна дівчина вкладала в нього свою душу, бо в кожної з них своя доля, свій вінок. Центром купальського свята є місце на березі річки, де стоїть обрядове дерево, встановлювали Купайло хлопці, а дівчата прикрашали вінками, квітами, вишнями. Для обрядового дерева найчастіше вибирали вербу, саме це дерево називали Мареною.
Разом з полум’ям святкового вогню вгору, аж під саме зоряне небо злітали пісні, що лунали протягом всієї ночі. Зі співами в основному дівчата, йдучи навколо дерева, Купальські пісні українці пронесли крізь віки, як духовне надбання, яскраве поетичне багатство.
Купальська ніч – найромантичніша. То ж запрошуємо всіх в її таємні обійми. І, можливо, саме для Вас, на березі ставу, сперечаючись з діамантовим блиском зірок, розквітне чарівна квітка папороті.
В Монастирищенській центральній районній бібліотеці оформлено книжкову виставку: «Зелене Купало в літо упало». А книги, прочитані Вами, повідають Вам багато цікавого і таємничого.
Всіх вітаємо зі святом! Благополуччя і злагоди в ваші родини.




Немає коментарів:

Дописати коментар