вівторок, 10 березня 2020 р.

І пам’ять згадкою торкає…


    10 березня далекого 1944 року останній німецький окупант з боями назавжди покинув землі Монастирищенського району. В ці дні ми відзначаємо 76-ту річницю визволення Черкаського краю від німецького агресора. Чорна ніч фашистської неволі, яка висіла над краєм 930 днів, канула у вічність.
Не міліє пам’ять про тих, хто віддав своє життя, визволяючи українську землю від нацистів. Вона нагадує нам застиглим у суворому монументі бійцем, свідком грізних років і переможних боїв, пильно дивиться з експонатів у залах музеїв, відгукується зі сторінок численних книг, її – мужню і величну, – народ передає із уст в уста, від покоління до покоління. Вдячні нащадки згадують своїх героїв, вшановують їх пам’ять, згадують ратний подвиг…

З метою ознайомлення молоді з героїчними сторінками минулого, української історії, пам’яті про Другу світову війну, виховання почуття патріотизму та любові до рідної землі, вшанування пам’яті тих, хто у кровопролитній боротьбі звільнив рідну землю від ненависного ворога, працівниками Монастирищенської центральної районної бібліотеки було проведено історичний екскурс «Герої не вмирають! Герої житимуть в віках!» та ретроспективу подвигу «Вони змогли перемогти» для учнів професійного ліцею. Героїчний подвиг визволителів Монастирищини назавжди залишиться в історії не тільки як перемога над загарбниками, але й як приклад духовної незламності народу, його патріотизму, прагнення до свободи і незалежності від чужоземних зайд. У цей знаменний день варто згадати всіх і кожного з тих, своїх рідних і близьких, батьків і дідів, хто віддав своє життя за свободу нашої Батьківщини, хто загинув на фронтах, в окупації чи таборах смерті, хто пішов із життя від ран у повоєнний час.
Ознайомитися з книжковою виставкою «І пам’ять згадкою торкає», яка містить тематичну літературу, фотоматеріали,  можна в Монастирищенській центральній районній бібліотеці.





Немає коментарів:

Дописати коментар