четвер, 29 серпня 2019 р.

Війна, якої не було…


На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві та виконуючи Указ Президента про відзначення 29 серпня  Дня  пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет  і територіальну цілісність нашої країни в Монастирищенській центральній районній бібліотеці відбулось засідання круглого столу «Обличчя української історії»,
в якому взяли участь: керівник апарату Монастирищенської районної державної адміністрації Галина Темченко, керівники відділів та службовці райдержадміністрації, військовослужбовці, які захищали цілісність нашої країни в зоні АТО, директор краєзнавчого музею Катерина Бульба, учасники районного літературного об’єднання «За покликом душі», читачі та працівники районної бібліотеки.
Зробити екскурс в історію, відтворити в пам’яті присутніх трагічні події серпня 2014 учасникам заходу допомогла презентована завідуючою відділом обслуговування районної бібліотеки Оксаною Мартиш книга Романа Зіненка «Війна, якої не було», колишнього морського піхотинця, добровольця батальйону «Дніпро-1», який був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська. Ця чесна і відверта розповідь очевидця, який нічого не вигадує, а намагається бути максимально точним у своїх спогадах. Книга є результатом ретельного  дослідження, яке ґрунтується на спогадах близько сотні бійців і офіцерів, від добровольця до вищого керівництва сектора «Б»,  учасників Іловайської  трагедії.
         Бібліограф районної книгозбірні Галини Тимошенко розповіла про загиблих під Іловайськом черкащан, згадала монастирищан, які загинули в зоні АТО – Романа Бевза, Руслана Нищика, Петра Кізіма, Віталія Шамрая та Валерія Поліщука, їх життєвий шлях та трагічну загибель. Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих воїнів-захисників.
Директор музею Катерина Бульба розповіла присутнім про роботу над створенням зали слави учасників АТО, закликала військовослужбовців долучитись до цієї благородної справи своєю порадою, розповіддю, подарувати якісь особисті речі, фото.
Запрошені військовослужбовці розповіли про себе, про свою службу в зоні АТО, зробили фото на згадку. На засіданні на честь воїнів-захисників прозвучала поезія монастирищенських поетес Марини Калінчук та Тетяни Томченко.
У своєму виступі Галина Темченко подякувала воїнам за їх самовідданий подвиг в ім’я миру, що не шкодуючи себе служили Україні, а дехто з присутніх і сьогодні продовжує нести службу на Сході країни та побажала захисникам здоров’я, благополуччя та миру.
Директор бібліотеки Валентина Григораш висловила сподівання на подальшу співпрацю у проведенні спільних заходів по патріотичному вихованню дітей і молоді, щоб слугували для них взірцем у своїй любові до Батьківщини  та  подарувала воїнам квіти.
В цей день ми доземно вклоняємося їм за їх жертовний подвиг в ім’я нашого мирного сьогодення та щасливого майбуття, а пам’ять про полеглих буде вічним спомином у наших серцях.
Слава Україні! Героям Слава!
































Немає коментарів:

Дописати коментар