понеділок, 21 січня 2019 р.

Соборна мати - Україна, одна на всіх, як оберіг


Велична і свята, моя ти Україно,
лише тобі карать нас і судить
Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить.          
До відзначення  Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту Злуки Української  Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в читальній залі центральної районної бібліотеки  відбувся екскурс в історію «Соборна мати-Україна, одна на всіх, як оберіг»
за участю заступника голови Монастирищенської районної державної адміністрації  Руслана Терещука, заступника голови районної ради Майї Фариби, завідуючого районного відділу культури і туризму Юрія Кудина, керівника військово-патріотичного центру Василя Музики, представників преси, вчителів та учнів професійного ліцею. Захід було проведено з метою виховання в підростаючого покоління глибокої поваги та любовi до Батькiвщини, нацiональної свiдомостi, людської гiдностi, відродження паросткiв духовностi, формування рис громадянина Української держави, поглиблення знань про iсторичний акт злуки українського народу, його значення, пробудження інтересу до вивчення iсторiї та гідного вшанування захисників України. Бібліотекарі познайомили присутніх з історію проголошення Акту Злуки та  святкування Дня Соборності, як одного з найвизначніших державних свят України, розкрили ряд історичних постатей, які своє життя та діяльність присвятили державотворчому процесу України. Соборність має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є інтегральним результатом складного і довготривалого процесу її формування. Акт возз’єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз'єднати український народ, протиставити українців один одному, змусити їх служити чужим для них інтересам. Він став етапом становлення і розвитку української державності.
Сьогодні Україна переживає важкі часи. Часи, коли наші співвітчизники захищають на Сході свою країну від ворога. Василь Музика розказав молоді про той щоденний подвиг, які здійснюють патріоти України, захищаючи східні рубежі країни, продемонстрував фільм про АТО, який нікого не залишив байдужим. Руслан Терещук у своєму виступі сказав, що територіальна цілісність нашої держави, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель. Пам’ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.
Просимо в Бога миру для країни,
Щоб повернулися живими усі ті,
Хто захищає зараз Україну,
Хто там на Сході ніби в іншому житті…
І віримо, що спиняться всі війни,
Що буде мир і спокій у серцях.
Про це благають діти України
Проханням щирим в душах і піснях.















Немає коментарів:

Дописати коментар