четвер, 25 жовтня 2018 р.

Україна в полум’ї війни


28 жовтня Україна вшановуватиме чергову річницю  вигнання нацистських окупантів із України.   Інститут Національної пам’яті вважає помилкою звичний термін «визволення», який передбачає волю, свободу, адже у 1944 році Україна не стала вільною.
До цієї пам’ятної дати в Монастирищенській центральній районній бібліотеці експонується книжкова виставка «Україна в полум’ї війни»,
на якій представленні найновіші видання, в яких різнобічно висвітлюються події тих трагічних років. Для учнів професійного ліцею (групи № 237, 246, 250, 251) спеціалістами книгозбірні було проведено: історичну годину «Знають та пам’ятають нащадки» та годину пам’яті «Вшануймо разом ветеранів».
Вигнання нацистів з українських територій стало можливим завдяки масовій участі українців у лавах як Червоної армії, так і українського визвольного руху (ОУН та УПА). Український вимір Другої світової війни – це боротьба на всіх фронтах: не тільки на Східному фронті, а й в лавах руху опору інших країн, арміях союзників, що воювали в Італії і Франції, на Далекому Сході та на Тихоокеанському фронті воєнних дій. Ми маємо пам’ятати усіх. Кількість військових і цивільних жертв війни оцінюється істориками у 8 – 10 млн. українців. 700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій окупантів.  За весь час війни між СРСР та Третім Рейхом 1941-1945 років українці складали приблизно 7 мільйонів або 23% особового складу Збройних сил СРСР, що більше, ніж військо Великої Британії, яка мобілізувала близька 6 мільйонів своїх громадян. Українці воювали у складі радянських збройних сил і партизанських загонів, були відзначені багатьма високими нагородами. Вихідці з України були представлені серед командного складу збройних сил СРСР. Бої на території України розтягнулися із заходу на схід більше, ніж на тисячу кілометрів і тривали понад рік. Це дозволило зосередити військові та промислові ресурси у внутрішніх регіонах СРСР, підготуватися до контрнаступу взимку 1942 року. Перемога над нацистськими окупантами – спільне досягнення антигітлерівської коаліції та визвольних рухів.






Немає коментарів:

Дописати коментар