пʼятниця, 14 вересня 2018 р.

Прозаїки Монастирищини


Книга супроводжує людину протягом усього життя: перші книги —  казки, віршики, розмальованки покликані зацікавити дитину до читання, прокласти шлях до більш серйозних видань. Книги — наші вірні порадники, вони вчать мислити, відкривати невідоме. А тому роль книги в житті людини важко переоцінити: своїй грамотності, освіченості ми зобов'язані саме їй, вона переносить нас в інші країни, епохи, відкриває горизонти.
В Монастирищенській центральній районній бібліотеці відбулось  засідання творчого літературного об’єднання «За покликом душі»,
яке було присвячене місцевим прозаїкам. Розкрила творчий потенціал письменника Якова Гончарука бібліограф ЦРБ Галина Тимошенко на прикладах його творів «Чаєня – пташок віщий» та «Монастирищенці»; розповіла присутнім про життєвий та творчий шлях знаменитого єврейського письменника, уродженця с.Сарни  Давида Бергельсона. У своїй розповіді згадала добре знаних широкому загалу таких авторів як Зінаїду Луценко, Федора Бойка, Петра Семеруня, Івана Волошенка та інших.
Талановитий декламатор Віктор Клименко презентував слухачам збірку своєї прози «Із записок професійного водія», в якій з властивим для автора гумором та влучним словом змальовує свої життєві та водійські пригоди та ситуації. Леся Томченко познайомила членів клубу зі своїми «Італійськими етюдами», в які ввійшли її спостереження та враження від відвідин Італії. Василь Бирко зачитав свої «Бувальщини про сьогодення». Володимир Люшень спробував себе як прозаїк в оповіданні «Гуси над селом», яке після корекції Зінаїди Луценко побачило світ на шпальтах газети «Життєві історії».
Катерина Бульба презентувала слухачам творчий доробок Ольги Лаврик. Для своїх творів – новел, есе, оповідок автор бере теми з життя, власних спостережень. Її творчості притаманна життєва мудрість та висока мораль. Свою любов до рідного села Новосілка автор втілила в книгу «Лину серцем до тебе, моє миле село». Катерина Григорівна як директор краєзнавчого музею втішається, що вийшли друком видання присвячені селам нашого району: Матвіїсі, Половинчику, Копіюваті, Лукашівці, Івахнам та допомагає готувати матеріали до видань про Шабастівку та Теолин. Ці книги – неоціненний скарб, який залишиться  нащадкам про тих людей, які будували своє село, жили, кохали та працювали заради щасливого майбутнього. Один з таких авторів – знаний та шанований житель села Лукашівка поет, краєзнавець, письменник Федір Максимович Бойко, який 10 вересня святкував свій 93-й рік народження. У творчому тандемі Катерини Бульби та Федора Бойка народився роман «Долею нескорені», який користується великим попитом у читачів районної книгозбірні. Уривки з роману зачитувались членам клубу, викликавши цим непідробні емоції та сльози на очах. Учасники ділились своїми враженнями, спогадами про пережите, обговорювали романи, які читали. Засідання пройшло цікаво та змістовно.






Немає коментарів:

Дописати коментар