середа, 20 вересня 2017 р.

А пам'ять священна...

22 вересня на державному рівні відзначається День партизанської слави. Свято встановлено в Україні «...на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їхньої пам'яті...», згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року N1020/2001.

Патріотичний рух розгорнувся на території України, окупованою гітлерівськими військами, з самого початку війни: радянський уряд своєю директивою від 29 червня 1941  року закликав до всенародного руху Опору нацистам, до створення партизанських загонів та підпільної діяльності. Партизанський рух став  всенародною боротьбою проти загарбників, справжнім другим фронтом на допомогу армії. Подіям тих далеких років були присвячені патріотична година «Дні і роки: історії кроки» та  краєзнавчий екскурс «А пам’ять священна…», які були проведені працівниками районної бібліотеки для учнів груп №238 (кл. керівник Мельник О.І., майстер Чавмішвілі П.В.),

№248 (кл. керівник Дзюба В.В., майстер Козяр О.А.), №241 (кл. керівник Тадєєва О.В., майстер Грицай О.О.). Юнаки цих груп почули про партизанський рух на території України,  в тому числі, і на Монастирищині, про визначних ватажків партизанських об’єднань, зокрема, наших земляків – Івана Калашника та Олексія Саморуху. Під їх керівництвом партизани і підпільники пройшли крізь роки напруженої жорстокої боротьби, самопожертви та визволення рідної землі від ворожої навали. Героїчний подвиг українських партизанів у Другій світовій війні назавжди залишається в народній пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар