четвер, 25 липня 2024 р.

Злочин без покарання

 29 липня минає два роки трагедії в Оленівці – масового вбивства, терористичного акту, здійсненного російськими окупаційними військами у ніч на 29 липня 2022 року в селищі Молодіжному Оленівської селищної ради проти українських військовополонених — захисників «Азовсталі» в Маріуполі. Від вибухів на території колишньої Волноваської виправної колонії № 120, де утримували українських захисників, загинуло щонайменше 53 полонених, понад 130 було поранено. Всього за даними росіян в бараці було 193 людини.
З метою вшанування пам’яті закатованих Героїв в Монастирищенській публічній бібліотеці облаштовано книжкову виставку-досьє «Злочин без покарання» присвячену подіям російсько-української війни, численним злочинам проти людяності путінських посіпак та непереборному героїзму Українських Захисників та пересічних громадян нашої країни. Це свідчення, факти, спомини очевидців багатьох трагедій, зокрема, тих, які пройшли рашистський полон, захищали Україну на блокпостах, пережили окупацію. На виставці представлені найновіші книги отримані нашою книгозбірнею від Українського інституту книги.
Ось лише деякі з них:
Дар’я Бура «Місто-герой Харків». 28 історій незламності – Харків: «В-КП «ОРБІТА», 2023. – 352с. У цій книжці зібрані історії 28 людей, які стояли за Харків та область. Звісно, 28 історій — це не весь Харків і це не єдині люди, що наближали перемогу. Їх значно більше. Саме тому Харків встояв.
Валерій Пузік «Три медалі в шухляді» – Х.: АССА, 2023. – 192с.: іл.— збірка вибраних віршів військовослужбовця останніх дев’яти років . Про війну, любов та смерть. Про час, що завмирав, зупинявся та не зупинився. Про ПТСР, страх, повернення додому й повернення на війну.
Костянтин Григоренко «Ізюм. Зруйнований, але не скорений» - Харків : Фоліо, 2023. - 224 с. Автор, професійний журналіст, створив хроніку окупації Ізюму 2022 року. Рядок за рядком розгортається реальна історія міста та його мешканців. Після звільнення Ізюму у вересні 2022 року тут знайшли масові поховання і чисельні катівні, які облаштували окупанти.
Валентина Розуменко «Вільні Полонянки» – Київ: ТОВ «Ваш Автограф», 2023. – 360с. базується на реальних фактах та свідченнях жінок-патріоток із Донбасу, які відбували незаконне покарання в катівнях за свої проукраїнські позиції та допомогу нашим спецслужбам у боротьбі з окупантами й колаборантами.
Валентина Розуменко «Лютий рік незламності» – Київ: Креативна агенція «Артіль», 2023. – 400с.: іл. Книга реалістичних, доленосних історій очевидців, які перебували в окупації під час воєнних злочинів широкомасштабної збройної агресії країни-загарбника росії проти України. Оповіді героїв, які пережили жорстоку окупацію, голод, холод, втрату рідних — це свідчення представників нескореного народу про масові звірства знавіснілих рашистів, які обстрілювали і бомбардували наші міста й села, чинили геноцид українському народу. Та попри все, герої книги не втрачають віру в ЗСУ і надію в нашу Перемогу.
Микола Дорошко «Геноцидні війни Леніна – Сталіна – Путіна в Україні» - Київ: Ніка-Центр, 2023. – 272с. Український історик Микола Дорошко аналізує геноцидні війни, що їх упродовж останніх понад сто років ведуть проти нас, українців, сусіди-зайди, ті, хто вкрав у нашого народу власне ім’я, назву держави «Русь», привласнив нашу історію, видаючи її за свою, й уже більше року методично знищує нас як головних і останніх конкурентів у боротьбі за спадщину києворуської держави.
«У тінях війни» – Х.: АССА, 2023. – 96с.: іл. Під цією обкладинкою зібрані есе та інтерв’ю бійців 241 -ї бригади ТрО, які стали на захист Києва та Держави 25 лютого 2022 року, їхні особисті історії та роздуми над питаннями, які зринули перед кожним громадянином України із початком відкладеної війни за незалежність.
Ці та інші книги виставки максимально наблизить читача до тих реалій, які пережили цивільні, витримавши окупацію, адже душевні муки звичайних людей часто губляться серед історій про військових чи взагалі про війну. Водночас сповнюють гордістю за волелюбний український народ, який за лічені години знову самоорганізувався, створивши паралельний волонтерський рух майже у всіх селах і містах України, щоб допомагати нашим захисникам і цивільним, які тікали від жахіть війни.
Пам’ятаємо всіх, хто загинув в цій жорстокій несправедливій війні, низько схиляємо голови перед пам’яттю полеглих, хвилиною мовчання всіх Героїв і жертв війни…
Вічна і світла пам’ять всім!









Немає коментарів:

Дописати коментар