понеділок, 15 липня 2024 р.

Уроки Української Державності

 15 липня Україна відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця пам’ятна дата покликана нагадати всьому світу, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ. День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України.

Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу. Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

Традиції Русі у розбудові зорієнтованого на Європу культурно-релігійного простору продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна. Упродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Першу в XX столітті незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року. Актом 24 серпня 1991 року відновила її. 

До Дня Української Державності в Монастирищенській публічній бібліотеці організовано виставку-досьє: «Державотворення в Україні: історичні уроки», на якій зібрано книги про всі етапи формування української державності, її борців та реформаторів: великих князів київських, славних Гетьманів, героїв Української Революції, шестидесятників, Захисників і Воїнів сьогодення – всіх, хто доклав і докладає зусиль, щоб Україна відбулася як держава.

 День Української Державності нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА. Сучасні Збройні сили України, стримуючи агресора – росію, захищаючи суверенітет і незалежність України, доводять, що українці – народ-військо. Національна єдність – обов’язкова умова збереження державності. Ядром державності є воля до самовизначення, історичний досвід народу, його менталітет і правові традиції. А держава – це спосіб забезпечення і запорука  цілісного існування нації. Нинішня війна – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власні історію та ідентичність.

З Днем Української Державності, наша рідна Україна!









Немає коментарів:

Дописати коментар