четвер, 6 січня 2022 р.

Святвечір

 Зима… За вікном холод, мороз, а в оселі тепло і затишок, чутно потріскують запалені свічки. Будинок сповнений смолистим ароматом хвої, запашної випічки, що зберігає тепло маминих рук, а на святковому столі –  кутя. Здалеку долинають звуки колядки:
Коляд, коляд, колядниця,
Добра з медом паляниця…
    Це – Різдво. Його ми чекаємо з нетерпінням і трепетом, до нього заздалегідь готуємося. З дитинства і на все життя це одне з найулюбленіших наших свят.

З давніх-давен у нас в Україні вечір напередодні Різдва називали Святвечір, Багатвечір, Багата кутя, тому люди всіляко намагалися створити у своїй оселі образ багатства, щастя, миру і спокою. Готувалися до свята заздалегідь: потрібно було впоратися з усіма господарськими справами, по­білити світлицю та оздобити стіни розписами, прикрасити свою оселю найгарнішими рушниками та килимами, натовкти ячменю чи пшениці для куті. На Святвечір господар заносив у дім і ставив на покутті дідуха, що був символом спільного предка. На вшанування душ померлих біля дідуха обов'язково запалювали лампаду або свічку, а також ставили кутю й узвар, які вважали поминаль­ними стравами.

На Святвечір, за давньою традицією, усі члени родини неодмінно мали бути вдома, бо хто спізниться, той цілий рік блукатиме деінде. І якщо між членами родини або сусідами були свар­ки, то цього дня їх годилося залагодити, щоб на Різдво панував мир і спокій. Щойно на небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка, уся родина збиралася до святкового столу. На столі запа­лювали різдвяну свічку Господар благословляв вечерю молитвою,
Різдвяним святам передує чотиритижневий піст — Пилипівка, тож на Святвечір дотримувалися суворого посту. Та попри це, святковий стіл був багатим, адже господиня готувала дванадцять різ­них пісних страв, серед яких обов'язково мали бути кутя, борщ, риба, мариновані гриби, тушкова­на капуста, квасоля, пампушки, вареники, пиріжки, узвар. Недарма цей вечір в народі називають «Багатою кутею».
КУТЯ — основна обрядова страва, яку подають до столу серед інших дванадцяти страв на Святвечір — напередодні Різдва. Традиційно кутю готували з пшениці або ячменю, а на Півдні України — з рису. Обов'язковими складовими куті, окрім пшениці чи рису, є мак і мед, Сирий мак для куті перетирають у спеціально призначеному для цього посуді — макітрі — за допомогою дерев'яного макогона. Спочатку смак тертого маку гіркуватий, але через деякий час гіркота зникає. Нині в кутю часто додають інші компоненти: горіхи, родзинки, шоколад, ягоди або фрукти з варення, цукор.
КУТЯ ПШЕНИЧНА

2 склянки цілих зерен пшениці (без лушпиння), дрібка солі, 1 склянка маку, 1 склянка горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду.

1. Пшеницю промийте, замочіть на кілька годин. Потім відцідіть, залий­те холодною водою, посоліть і варіть на повільному вогні до готовності. Зварені зерна відцідіть і остудіть.

2. Мак промийте, залийте окропом на 20—30 хвилин, відцідіть, обдай­те холодною водою і затим злийте її. Потім мак перетріть у макітрі або в глиняній чашці, аж поки побіліють і розітруться зерна. Додайте меду.

3. Горіхи подрібніть і підсушіть до зо­лотистого кольору. Родзинки помий­те, обдайте окропом і підсушіть.

4. Змішайте варену пшеницю і протер­тий мак, додайте горіхи, родзинки.

5. Подавайте кутю охолодженою.

    Нехай Різдвяний святвечір принесе в ваш будинок особливий дух свята, добра, любові, щастя, миру і світла. Нехай ваше життя ніколи не буде затьмарене сумом і похмурими днями. Бажаємо, щоб ваше здоров'я було міцним, сім'ї - щасливими, а справи - успішними. Зі Святвечором!





Немає коментарів:

Дописати коментар