Зима… За вікном холод, мороз, а в оселі тепло і затишок, чутно потріскують запалені свічки. Будинок сповнений смолистим ароматом хвої, запашної випічки, що зберігає тепло маминих рук, а на святковому столі – кутя. Здалеку долинають звуки колядки:
Коляд,
коляд, колядниця,
Добра
з медом паляниця…
Це – Різдво. Його ми чекаємо з нетерпінням
і трепетом, до нього заздалегідь готуємося. З дитинства і на все
життя це одне з найулюбленіших наших свят.
З давніх-давен у нас в Україні вечір
напередодні Різдва називали Святвечір, Багатвечір, Багата кутя, тому люди
всіляко намагалися створити у своїй оселі образ багатства, щастя, миру і
спокою. Готувалися до свята заздалегідь: потрібно було впоратися з усіма
господарськими справами, побілити світлицю та оздобити стіни розписами,
прикрасити свою оселю найгарнішими рушниками та килимами, натовкти ячменю чи
пшениці для куті. На Святвечір господар заносив у дім і ставив на покутті
дідуха, що був символом спільного предка. На вшанування душ померлих біля
дідуха обов'язково запалювали лампаду або свічку, а також ставили кутю й узвар,
які вважали поминальними стравами.
На
Святвечір, за давньою традицією, усі члени родини неодмінно мали бути вдома, бо
хто спізниться, той цілий рік блукатиме деінде. І якщо між членами родини або
сусідами були сварки, то цього дня їх годилося залагодити, щоб на Різдво
панував мир і спокій. Щойно на небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка,
уся родина збиралася до святкового столу. На столі запалювали різдвяну свічку
Господар благословляв вечерю молитвою,
Різдвяним
святам передує чотиритижневий піст — Пилипівка, тож на Святвечір дотримувалися
суворого посту. Та попри це, святковий стіл був багатим, адже господиня
готувала дванадцять різних пісних страв, серед яких обов'язково мали бути
кутя, борщ, риба, мариновані гриби, тушкована капуста, квасоля, пампушки,
вареники, пиріжки, узвар. Недарма цей вечір в народі називають «Багатою кутею».
КУТЯ — основна
обрядова страва, яку подають до столу серед інших дванадцяти страв на Святвечір
— напередодні Різдва. Традиційно кутю готували з пшениці або ячменю, а на
Півдні України — з рису. Обов'язковими складовими куті, окрім пшениці чи рису,
є мак і мед, Сирий мак для куті перетирають у спеціально призначеному для цього
посуді — макітрі — за допомогою дерев'яного макогона. Спочатку смак тертого
маку гіркуватий, але через деякий час гіркота зникає. Нині в кутю часто додають
інші компоненти: горіхи, родзинки, шоколад, ягоди або фрукти з варення, цукор.
КУТЯ ПШЕНИЧНА
2 склянки цілих зерен пшениці (без лушпиння), дрібка
солі, 1 склянка маку, 1 склянка горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду.
1. Пшеницю промийте, замочіть на кілька
годин. Потім відцідіть, залийте холодною водою, посоліть і варіть на
повільному вогні до готовності. Зварені зерна відцідіть і остудіть.
2. Мак промийте, залийте окропом на
20—30 хвилин, відцідіть, обдайте холодною водою і затим злийте її. Потім мак
перетріть у макітрі або в глиняній чашці, аж поки побіліють і розітруться
зерна. Додайте меду.
3. Горіхи подрібніть і підсушіть до золотистого
кольору. Родзинки помийте, обдайте окропом і підсушіть.
4. Змішайте варену пшеницю і протертий
мак, додайте горіхи, родзинки.
5. Подавайте кутю охолодженою.
Нехай Різдвяний святвечір принесе в ваш
будинок особливий дух свята, добра, любові, щастя, миру і світла. Нехай ваше
життя ніколи не буде затьмарене сумом і похмурими днями. Бажаємо, щоб ваше
здоров'я було міцним, сім'ї - щасливими, а справи - успішними. Зі Святвечором!
Немає коментарів:
Дописати коментар