вівторок, 30 листопада 2021 р.

Я любив вас усіх, а найбільше любив Україну…

30 листопада українському співакові і заслуженому артисту України Назарію Яремчуку виповнилося б 70 років.
Народився Назарій Назарович Яремчук 30 листопада 1951 року в селі Рівня Вижницького району Чернівецької області.
У 1963 році закінчив початкову школу в рідному селі. Потім навчався в школі-інтернаті м.Вижниці.
У 1969 році Назарій закінчив Вижницьку середню школу №1. Після невдалої спроби вступити на географічний факультет Чернівецького держуніверситету упродовж певного часу працював сейсмографом у Західноукраїнській геолого-розвідувальній партії, а згодом за направленням військкомату навчався на курсах водіїв. З осені цього року юнак пов’язав своє життя з вокально-інструментальним ансамблем “Смерічка” Вижницького будинку культури.
У 1970 році Назарій Яремчук вступає на географічний факультет Чернівецького державного університету.
Перше мистецьке визнання принесла пісня “Горянка” Л.Дутківського. За її виконання ансамбль “Смерічка” та її солісти Назарій Яремчук та Василь Зінкевич були удостоєні звання лауреатів Всесоюзного конкурсу “Алло, ми шукаємо таланти”.
Високу артистичну майстерність Назарій Яремчук разом із “Смерічкою” підтвердив на Всесоюзних конкурсах “Пісня-71″ та “Пісня-72″.
У 1973 році ансамбль “Смерічка” перейшов працювати до Чернівецької обласної філармонії. З цього часу Назарій, сповна віддаючись естрадній пісні, перевівся на заочну форму навчання в університеті.
У 1975 році Назарій Яремчук закінчив навчання і розпочав фахову діяльність на кафедрі економічної географії вузу. Якийсь час працював старшим інженером. Проте згодом перемагає пісня, і молодший спеціаліст повертається до філармонії назавжди.
У 1981 році Назарій Яремчук став дипломантом Міжнародного фестивалю естрадної пісні “Братиславська ліра” у Чехословаччині.
Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції Назарій тричі приїжджав у зону відчуження (причому в найжахливіший час) і виступав там перед ліквідаторами наслідків планетарного лиха.
Слава не змінила характер Яремчука. Зоряної хвороби в нього ніколи не було.
В 1978 році Яремчуку присвоєно звання Заслуженого артиста України. Його також нагороджено орденом Дружби народів. 1987 — Назарію присвоєно звання Народного артиста України. Це була констатація факту його надзвичайної популярності й народної любові.
У березні 1996 року Указом Президента України Яремчуку Назарію Назаровичу (посмертно) присуджено Державну премію України ім. Т. Г. Шевченка. З 2021 року – Герой України (посмертно).
30 червня 1995 року після тривалої і важкої хвороби відійшов від нас видатний естрадний співак, народний артист України Назарій Назарович Яремчук.



Немає коментарів:

Дописати коментар