понеділок, 26 липня 2021 р.

З криниці літ

 Ім’я Івана Дзюби добре відоме і в Україні, й поза її межами, а життєвий шлях є взірцем патріотичного служіння вітчизняній науці й культурі в обстоюванні права на свободу творчості за тоталітарного режиму. В особі цього діяча гармонійно поєднуються громадянська мужність, яскраві риси вченого та організатора науки, подвижника культурного і громадського життя, людини виняткової чуйності й душевної щедрості.
26 липня Іван Михайлович Дзюба відзначає свій 90-річний ювілей. Народився на Донеччині. Закінчив Донецький інститут (1953), аспірантуру Інституту АН УРСР (1956). Працював у видавництвах та редакціях журналів і газет. Академік-секретар Відділення мови, літератури та мистецтвознавства НАН України, провідний науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, співголова редакційної колегії Енциклопедії сучасної України (з 1998), голова редакційної ради журналу "Сучасність". У 1992-1994 рр. — міністр культури України, з 1998 р. — голова Комітету з Наці­ональної премії України імені Тараса Шевченка.
        Наукові інтереси вченого і діяння культурного діяча завжди лежали у площині його громадянського спрямування і визнача­лися таким моральним критерієм, як совість. За гострі публі­цистичні праці й відкриті виступи на захист української інтелі­генції, самвидавівські матеріали і за безпрецедентну працю "Ін­тернаціоналізм чи русифікація?" (Нью-Йорк, Мюнхен, 1968) він зазнавав переслідувань і навіть арешту в 1972 р. (1973 р. — звільнений, 1990 р. — реабілітований). Як літературний критик І.Дзюба друкується з 1950 р.
Дзюба Іван Михайлович — учений-літературознавець, письменник, громадський і політичний діяч. Лідер демократичної пе­ребудови суспільного життя України, один з ініціаторів створення Народного Руху України, перший президент Республікансь­кої асоціації  українознавців, член наглядової ради Міжнародного фонду «Відродження». Лауреат літературознавчої премії ім.О.Білецького, Національної премії України імені Тараса Шевченка (1989), Міжнародної премії Фонду Антоновичів, США (1992), премії Фонду ім. В.Жаботинського, Всеукраїнських премій ім.В.Вернадського і (2000) і "Визнання" (2001). Герой України (2001).
До ювілею Івана Михайловича Дзюби в Монастирищенській публічній бібліотеці оформлено книжкову виставку-презентацію «Іван Дзюба – талант і доля», а для відвідувачів юнацького абонементу проведена літературна інформ-хвилинка: «У літературі і навколо».
Гостинно запрошуємо відвідати нашу бібліотеку, познайомитися з творчістю легендарного Івана Дзюби.




Немає коментарів:

Дописати коментар