четвер, 28 травня 2020 р.

Згадати… помовчати… пом’янути…


  29 травня – День пам’яті жертв Поперечного Яру у Монастирищенському районі. Тут у травні 1942 року нацисти розстріляли тисячі мирних людей єврейського походження. Щороку цього дня на місце поховання, де встановлено пам’ятний знак, приходять представники громадськості, монастирищани – свідки тих днів, нащадки та родичі загиблих вшанувати пам’ять невинних жертв та покласти квіти.
 
     За своє існування людству довелося пережити чимало жахливих трагедій, котрі забрали життя тисячів, мільйонів дорослих і дітей, залишивши їх рідним та близьким страждання на довгі роки. Однією з масштабних трагедій минулого століття стало знищення фашистською Німеччиною євреїв у період Другої світової війни. Ця чорна хмара пронеслась над багатьма населеними пунктами України. Не оминула й Монастирищини. Поперечний Яр — одна величезна могила, в якій поховано більше шести тисяч жертв нацистів. 29 травня 1942 року фашисти знищили усіх мешканців монастирищенського гетто і громадян єврейської національності з навколишніх містечок та сіл.
До цієї трагічної дати в Монастирищенській центральній районній бібліотеці оформлено виставку-досьє «Поперечний Яр… Без права на забуття», на якій зібрано матеріали, книги, спогади очевидців про ті страшні події в нашому районі під час Другої світової війни. Схиляємо голови у жалобі перед священною пам'яттю тих, хто став жертвою людського свавілля, жорстокої ідеології та тиранії.


Немає коментарів:

Дописати коментар