середа, 27 червня 2018 р.

Державність, вимріяна поколіннями


Тернова нам стелилася дорога,
Та ми на манівці не відійшли,
І пісню, подаровану від Бога,
Ми часто боронили від орди.
І поки буде сонце нам сіяти,
Вічно буде жити Україна - мати!
Самостійна, вільна, молода держава.
Слава Україні і Героям Слава! 
Ми живемо у незалежній країні, ім’я якій Україна. Всі ці роки – то роки нашого воскресіння, єднання, осмислення своєї долі й історії. А перед ними, цими роками незалежності, були століття, якими українці йшли до своєї держави. Найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.

Спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності.  У 1992-1993 роках під керівництвом першого Президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий. 8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Основний Закон Держави Україна був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений. Вважається, що прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.
В Монастирищенській районній бібліотеці до Дня Конституції відбулось засідання круглого столу: «Конституція: новий відлік часу», в роботі якого взяли участь працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, молоді та дітей Монастирищенської районної державної адміністрації Ася Підлісна та Антоніна Томченко, представники громадської приймальні БПП «Солідарність» Світлана Томченко та Ірина Кабанова, бібліотекарі районної книгозбірні та її користувачі. Мета засідання: довести, що українська нація – це реальність, усвідомити, що шлях, який обрала Україна – це побудова демократичної правової держави, розкрити інтелектуальний й духовний потенціал українського народу, висвітлити його роль у світовій історії, ознайомити учасників з неоціненним внеском, який зробили українці у культурний і науково – технічний розвиток людства. На заході обговорювалась історія затвердження Конституції, шлях державотворення нашої країни, питання про децентралізацію.                                                        
Світлана Томченко розповіла присутнім про зміни до Конституції, ініційовані Президентом України  щодо судової реформи, були роздані присутнім матеріали та буклети, де роз’яснюється реформа децентралізації та нововведення в медичній галузі.
 Присутні прослухали розповідь бібліотекарів про історію української державності, як формувалась і розвивалась українська нація і державність. Відповіді на ці запитання можна знайти з книг, представлених на  книжково-ілюстративній виставці «Державність, вимріяна поколіннями», яка експонується в фойє районної бібліотеки. На виставці представлені книги про історію української держави часів Київської Русі, Козацько-Гетьманської держави, Української Народної Республіки, видатних діячів національного державотворення, Конституція України та державні символи.
Сподіваємось, що всі задекларовані Конституцією права та свободи стануть  нормою життя громадян України. Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній родині.
Вітаємо всіх із Днем Конституції! Ми пишаємося нашою країною і з гордістю відзначаємо це державне свято!












Немає коментарів:

Дописати коментар