вівторок, 22 серпня 2017 р.

З Україною у серці...

Україна - це наша земля, наш рідний край, наша країна з багатовіковою славною історією, мудрими людьми, чарівними піснями, що дивують світ, з багатими народними традиціями, мальовничими картинами природи. Вона в усьому, що нас оточує: у замріяному шелесті листя, чарівній таємничності нічного зоряного неба, діамантовому блиску росяної краплинки на тендітній квітковій пелюсточці, у кожній стежинці, якою ми поспішаємо до школи. Все це рідне і близьке для кожного з нас.

Україна - це історія народу, що протягом віків боровся за свою свободу і незалежність. Це імена славних звитяжців – героїв, які віддали своє життя за щастя  народу:   Байда  Вишневецький,   Іван   Сірко,   Петро Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іван Гонта, Максим Залізняк, Олекса Довбуш, Устим Кармелюк та інші. Це діячі науки, культури і мистецтва,   які звеличили нашу державу своїм талантом:    Тарас Шевченко,   Леся   Українка,   Іван    Франко,  Соломія Крушельницька, Іван Козловський, Оксана Петрусенко, Михайло Грушевський та інші. Це видатні спортсмени,    які своїми рекордами прославили Україну: брати Клички, Яна Клочкова, Юрій Вірастюк, Андрій Шевченко та інші. Україна – це рідна мова, якою мама співала колискову, бабуся розповідала казки, передаючи одвічну народну мудрість. Кожна людина з теплотою згадує свій дім, це місце, де вона народилася, де пройшло її дитинство. Це її маленька батьківщина, затишне родинне вогнище. Коли скласти маленькі батьківщини кожного з нас, вийде наша велика Батьківщина — Україна.
  В районній бібліотеці в черговий раз  зібрались члени літературного клубу «За покликом душі», тема  засідання якого була «З Україною в серці», присвячена 26-й річниці Незалежності України.  Керівник клубу Катерина Бульба  привітала усіх присутніх та надала слово бібліографу районної бібліотеки Галині Тимошенко, яка провела дуже змістовний, цікавий огляд  про Україну, її героїчне минуле, про той тернистий шлях, який довелося пройти  народу до незалежності. А також  познайомила присутніх з книгою  Наталії  Топської  «Дівчина-легенда», в якій розповідається про українську народну співачку Марусю Чурай, ім'я якої стало легендою. Маруся - дівчина з легенди чи історична постать? До цього часу достовірних доказів так і немає. Але в народі розповідають, переспівують пісні цієї дівчини, що мала незвичайний голос і талант створювати пісні. Подробиці її життя оповиті серпанком століть, та люди трепетно зберігають святу пам'ять про незвичайну й талановиту дівчину. Її трагічна і яскрава доля нікого не може залишити байдужим.
Як продовження розповіді про героїчне минуле України, Катерина Бульба запропонувала  увазі присутніх поезію українських поетів, які писали про Україну: Ліни Костенко "Усе моє, все зветься Україна" та Анатолія Лупиноса (уродженця села Сатанівки Монастирищенського р-ну) - визначного політичного та громадського діяча, полум'яного українського революціонера, вічного "поета, бунтаря, авантюриста" засновника та ідеолога УНА-УНСО "Я бачив, як безчестили матір" та ін.
У виконанні членів клубу звучали вірші, присвячені Україні. Світ поетичного слова... Він пробуджує в душах найкращі почуття, примушує її не черствіти, бути чуйною, відгукуючись на радощі і болі людські. Поети, гостро як ніхто, переживають історичні події і свої емоції втілюють у вірші. Емоційно звучала поезія марини Калінчук "Біла лебедиця", "Маємо землю ми одну", "Рідна Україна"; Наталії Луценко "До Дня Незалежності", "Батьківщина"; Сергія Ярмоли "Ти не одна, моя Україно!", "Братам", "Плаче ненька-Україна"; Василя Бирка "Я України-неньки син", "Послання владі", "Послання дітям"; патріотичні вірші Лесі Томченко, Євгенії Комар. Завершив поетичні читання Володимир Люшень "Козаки", "Україні", "Жінкам України".
Засідання клубу завершилось "Молитвою за Україну" відомого українського поета Вадима Крищенка:
Прошу тебе, Господь, благослови
Мою країну рідну неньку-мати,
Хто захотів на вік з колін устати,
І не схилити голови
Благослови їй путь до слави,
І благодатним світлом нас осяй.
Втамуй любов’ю вічну спрагу,
Благослови мій рідний край.




Немає коментарів:

Дописати коментар