вівторок, 31 травня 2022 р.

Всесвітній день без тютюну

 Тютюновий дим – це вид забруднення повітря, що в сотні тисяч разів перевищує забруднення будь-якого металургійного чи хімічного комбінату, проте люди свідомо вдихають таке повітря. Організм людини, що палить, зазнає такого токсичного впливу, ніби вона знаходиться в умовах, де забруднення в тисячі разів перевищує будь-які норми. Вдихати тютюновий дим у чотири рази шкідливіше, ніж вихлопні гази автомобіля безпосередньо з вихлопної труби. У тютюновому димі, крім слабкого наркотику – нікотину, міститься близько 200 особливо отруйних речовин – чадний газ, аміак, синильна кислота, сірководень, чадний газ, радіоактивні речовини, тютюновий дьоготь, бензпірен (сильний канцероген, тобто речовина, що спричиняє рак) і багато інших. Проблема тютюнопаління вкрай актуальна для України. Україна посіла перше місце в Європі за кількістю курців. Тютюн - найголовніший і найглобальніший вбивця. Тобто кожні 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнопаління не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини буде помирати понад 10млн. чоловік. Актуальність теми тютюнопаління зумовлена тим, що за останні роки в Україні зростає частка курців серед жінок та дітей та залишається високою розповсюдженість куріння серед чоловіків. Так, серед жінок за останні 20 років розповсюдженість тютюнопаління збільшилась в 4 рази. У свою чергу доведено, що ранній початок вживання тютюну є передвісником появи проблем пов’язаних з наркотиками та алкоголем. Тютюн є легальним наркотиком, який дуже швидко розповсюджений, який руйнує психічне і фізичне здоров’я людини і вплив якого можна припинити у результаті припинення його вживання.
Куріння спричиняє спазм судин, погіршує постачання кисню до серця і мозку, підвищує артеріальний тиск та збільшує ризик виникнення інфаркту міокарда або інсульту.
У курців у п’ять разів частіше виникає інфаркт, у чотири — інсульт, у 16 разів — захворювання судин ніг. тих, хто довго палить, лікарі зазвичай діагностують хронічні обструктивні захворювання легень, хронічний бронхіт. Ця шкідлива звичка є основною причиною раку легень, трахеї і бронхів, гортані, ротової порожнини, стравоходу тощо.
Бажаємо вам здоров’я!



Немає коментарів:

Дописати коментар