середа, 22 вересня 2021 р.

Шляхами пам’яті

   Щороку золотавої вересневої пори 22 вересня відзначається День партизанської слави . З давніх давен слов’яни славились підвищеним почуттям патріотизму  й любові до рідної землі. В усі часи періоду історії України найрізноманітніші завойовники переконувалися, що українську  землю можна захопити під час раптового поступу, але втримати, підкорити не вдасться. Завжди знаходилися народні месники, які ставали на чолі народного руху опору й змушували ворожих зайд забиратися геть. Без сумніву, найвищої точки обурення народу досягло в період нацистської навали в роки Другої світової війни. На захист рідної землі стали партизани і воїни УПА. В партизани пішли тисячі мирних жителів, і навіть ті, хто не міг тримати в руках зброю, всіма силами допомагали народним месникам.

За  ініціативи Голови міської організації ветеранів війни і праці Мамалиги Василя Михайловича, спільно з викладачами професійного ліцею в  читальній залі Монастирищенської публічної бібліотеки 22 вересня було проведено історичну годину «Вони наближали перемогу» для груп №260 та 262 здобувачів освіти професійного ліцею.
Бібліограф книгозбірні презентувала книги з даної тематики, розповіла про становлення партизанського руху в Україні, зокрема на Черкащині і Монастирищині. Війна брала свою криваву данину і не одне юне життя згоріло в полум’ї воєнної грози. Серед них Льоня Стратієвський з с.Лукашівка, наймолодший партизан Монастирищини, який загинув як герой.
Мамалига В.М. поділився цікавими фактами з життя партизана Івана Калашника, розповів про діяльність партизан на території Монастирищини.
Учасника зібрання ознайомились з виданнями з  книжкової виставки «Шляхами пам’яті».
 Організатори заходу побажали присутнім мирного неба, цікавитись історією та любити Україну, шануючи і пам’ятаючи про її героїв та захисників.












 

Немає коментарів:

Дописати коментар