пʼятниця, 5 червня 2020 р.

Ой земле, радістю умийся, прийшла до нас Зелена Трійця


       Трійцю або Зелені святки, як кажуть в народі,  – свято відродження життя та одне з найбільших християнських свят ми будемо відзначати в неділю. Це свято, яке вшановує Пресвяту Трійцю: Отця, Сина і Святого Духа. Великим було шанування Святої Трійці на Русі. Про неї говорили як про найбільшу таємницю Божества.
Кожного року дата Святої Трійці припадає на різні дні. Це пов’язано з тим, що свято Трійці нерозривно пов’язане з Великоднем. Традиційно воно відзначається у неділю, на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. З огляду на це, у православних християн це свято й має ще одну назву – П’ятидесятниця. На її честь будували храми, співали хвалу і творили різноманітні подвиги. На Трійцю існує низка традицій. День Святої Трійці вважається дуже важливим і радісним, тому будь-яка робота – чи то прибирання по будинку, прання або шиття, забороняється. Прибирання зазвичай влаштовують за кілька днів до свята. Будинки прикрашали живими квітами – любистком, зеленим зіллям, гілками дерев, травами, чебрецем, м'ятою, що символізують відродження всього живого на землі. Люди вбиралися у святковий одяг, йшли до церкви, де правились святкові служби, чекали коли вдарять церковні дзвони. Вони віщували благу звістку. На свято дівчата ворожили на судженого, потайки ходили в ліс і кидали сплетені вінки русалкам, щоб вони послали їм багатих наречених. Ворожіння супроводжувалися піснями та хороводами. Церква не підтримувала  таких гулянь, але  поетичний настрій свята, пов’язаний із спілкуванням з природою, був настільки живучим і шанованим, християнство так органічно переплелось з язичеством, що залишилось одним із найулюбленіших свят року. Та щоб там не було, а Зелені  свята таки одкривали ворота справжньому літові. «Трійця, – казали з цього приводу, – трьома  святами багата: квітами, травами й рум’яним літом».
       До дня Святої Трійці в Монастирищенській центральній районній бібліотеці облаштовано книжкову виставку «Ой земле, радістю умийся,
прийшла  до нас Зелена Трійця», на якій зібрано книги та матеріали про традиції святкування, значення свята, цілющі рослини, українські народні страви тощо.


Немає коментарів:

Дописати коментар